Belgijske grafike u Sveučilišnoj knjižnici

Kao dio VI. Splitgraphic bijenala 2013, u ponedjeljak 4.11. otvara se izložba belgijske umjetnice Ingrid Ledent, renimirane grafičarke i profesorice litografije na Kraljevskoj akademiji u Antwerpenu (biti će otvorena do 30.11.) . Ingrid Ledent je dobitnica Grand prix nagrade na V. Splitgraphic bijenalu 2011 godine. Na izložbi u Galeriji Sveučilišne knjižnice u Splitu biti će postavljena 43 grafička rada (litografija i digitalni tisak) kao i video instalacije.

Izložba grafičarke Ingrid Ledent se uklapa u ovogodišnju tematiku VI. Splitgraphic bijenala "Održivosti kao propitivanja održivosti grafičkog medija danas".
- Radovi Ingrid Ledent su paradigma suvremenog grafičkog stvaralaštva. Grafika odnosno litografije Ingrid Ledent su dio instalacija s videom i zvukom, te tematiziraju repeticije odnosno multiplikaciju kao osnovu grafičkog rada od najmanjeg otisnutog dijela litografije. Ingrid Ledent koristi multiplikaciju da bi propitala trajanje u vremenu sebe jednako kao i svog vlastitog rada. Kombinacijom različitih medija litografije, digitalnog otiska, videa, zvuka Ledent samo potvrđuje fleksibilnost grafičke umjetnosti da izrazi vizualnu modernost - napisala je za katalog Splitgraphic bijenala Marina Majić.

Umjetnica Ingrid Ledent o svom radu je kazala:
- Kao umjetnica volim smatrati kako nema razlike između grafičke umjetnosti i čitavog područja vizualnih umjetnosti. Umjetnik bi trebao ispitivati granice svih medija. Upotreba grafika u instalacijama ili trodimenzionalnim radovima pokazuje fleksibilnost grafičke umjetnosti i koliko je ona korisna svim umjetnicima. U mom vlastitom radu, pokušavam više koristiti tradicionalne grafičke tehnike kombinirajući ih s digitalnim ispisom, videom i zvukom. Konceptualno, proces stvaranja grafičke umjetnosti je vrlo značajan i postao je dio sadržaja mog rada. Vrlo sam fascinirana jednim od karakterističnih atributa grafičkih tehnika, a to je reproduktivnost. Koristim reproduktivnost ne da bih radila edicije, nego kao generativni element. Tijekom procesa tiskanja grafika “ponavljanja” se poput slojeva slažu jedan na drugi stvarajući nove vizualne forme.