Bliži se osmo izdanje xSTatica festivala

Bliži se osmo izdanje xSTatica festivala, ove godine u nešto drugačijem, proširenom izdanju. Uz zaštitni znak xSTatica, graffiti umjetnost, koja će zaživjeti na javnim gradskim prostorima kroz radove poznatih graffiti umjetnika, splitske Gripe (plato Koteksa) će 2. listopada okupiti veliki dio splitske urbane scene.

Skate, glazba, ples, ulična košarka i humor okosnica su programa ovogodišnjeg xSTatica – festivala koji okuplja i oživljava 'street-art' scenu i promiče sve pozitivne aspekte urbane kulture. 

Tako će ove godine xSTatic ugostiti 24 domaća i 4 međunarodna graffiti writera koji će svojim autorskim radovima oplemeniti nekoliko javnih površina: Miles (ST), Anxio (ST), Hoba (ST), Raider (ST),Nel (ST), Mrawa (ST), Mikun (ST), Trol (ST), Osker (ST), Kwon (ST), Wens (ST), Ne (ST), Apaš (ST), Alte (ST), Owen (ST), Odie (ST), Orden (ŠI), Stone (ŠI), Sperk (ŠI),  Liver (ŠI), Apler (ZD), Botro (ZG), Lonac (ZG), Bare (ZG), Wuper (Srbija), Azram (Slovenija), Boriz (Slovenija) i Jarus (Kanada). 

Središnjeg dana Festivala, u subotu, 2. listopada, crtat će se na više lokacija oko Koteksa, a u sklopu događanja obnovit će se i graffit posvećen DJ Bronsonu:
- Obnovit ćemo portret DJ Bronsona, na istoj lokaciji gdje je bio i prije. Ovaj put je u izbor portreta uključena i njegova obitelj, te im od srca zahvaljujemo na tome. Mural će nacrtati naš veliki prijatelj i odličan graffiti umjetnik Wuper, a trebao bi biti gotov za vrijeme trajanja Festivala. Za sve one koji graffiti umjetnost vole (skoro) koliko i mi, priča se nastavlja još narednih par dana, počevši od 3.10., na Spaladium Areni, gdje će Lonac (ZG) i Jarus (Kanada) oslikavati “tornjeve” dimnezija 25x10m. - objašnjava Pero Rančić, glavni predstavnik graffiti sekcije

Skate natjecanje u organizaciji splitskog skateboard kluba Kolo počet će u 13 sati, a natjecatelji će odmjeriti snage i vještine 'jedan na jedan', po uzoru na Game of skate.

U 14 sati slijedi natjecanje u uličnoj košarci, nakon čega u 15 sati kreće plesno natjecanje "All style battles". Plesne vještine sudionika ocjenjivati će poznati plesači: Kamilla (LT), Leksa (BiH) i Lux de Lux (HR). Proglašenja pobjednika u svim kategorijama započet će u 18 sati. 

Cjelodnevni program tu ne završava. Od 20 sati Splićane i njihove goste pokušat će nasmijati stand-up komičari "SplickeScene", Josip Škiljo, Tomislav Primorac, Ivica Lazaneo i Ante Travizi, a rasplesati splitski hip-hop glazbenici Alejuandro Buendija i Sinovi, Banana Zvuk, Krešo Bengalka, Žuvi, Magellano, Lil Bear i Phlagma. 

Cjelodnevni program Festivala glazbenom će kulisom pratiti radio KLFM koji će preseliti svoj studio na Gripe odakle će izvještavati s terena, emitirati emisije i pružiti cjelodnevenu električnu glazbenu kulisu festivalu.

Ulaz na Festival je besplatan za sve posjetitelje, uz poštovanje svih važećih epidemioloških mjera. 

Podsjetimo kako je xSTatic već od svog prvog izdanja 2009. godine postao kultni festival koji slavi različite aspekte urbane kulture i promiče afirmativne poruke i vrijednosti, osobito prema mladima, što je prepoznao Grad Split koji organizacijski stoji iza jedinog gradskog festivala ovakvog tipa.  

Više informacija dostupno je Facebook profilu festivala - https://www.facebook.com/xstaticfestival.