Brojimo sitno do ovogodišnjeg izdanja xSTatic festivala

Ove subote, 1. listopada 2022., počinje deveto izdanje xSTatic festivala. Na Gripama će se okupiti graffiti writeri, skateri, plesači, košarkaši i svi željni pozitivnog, urbanog đira u Splitu.

Graffiti umjetnici kreću u akciju već od 10 sati. Više od 60 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva pokazat će svoje znanje i vještine crtajući do 18.30 sati.

Pero Rančić, jedan od prvih splitskih graffiti umjetnika, ususret početku festivala izjavio je kako mu je veliko zadovoljstvo što se xSTatic, nakon pandemijskog izdanja, vraća u punom sjaju. 

'Ove godine imamo 60+ graffiti i street-art umjetnika iz cijelog svijeta: USA, Brazil, Kolumbija, Malezija, Švicarska, Njemačka, Slovenija, BiH i naravno, Hrvatska, s posebnim naglaskom na splitsku graffiti scenu. Posebno bih istaknuo kako nam ove godine na xSTatic-u sudjeluje Tea Jurišić, poznata hrvatska street art umjetnica.

Također ove godine, prvi put na službenom lineupu glavnog programa, sudjeluje i par mladih umjetnika koji su bili polaznici xSTatic graffiti škole, što me posebno veseli. Naravno, uz sav taj bogati graffiti program, ove godine SK Kolo organizira skate natjecanje te po nekim najavama, kako bi se reklo, sve će gorit'! Imamo opet i AllStyleBattle, Basket 3vs3, Stand-Up Splicke Scene i koncert', istaknuo je Rančić. 

Istovremeno, od 10 sati SK Kolo organizira skate radionice za djecu, a od 11 počinje i skate natjecanje po uzoru na Game of skate. Za vrijeme cijelog skate natjecanja, glazbenu podršku pruža KLFM radio. Finale se očekuje u 18, a pobjednika se proglašava u 19.30 sati.

Unisport Split, kao organizator ulične košarke, najavljuje početak basket natjecanja 3x3 u 13 sati. Natječe se u muškoj i ženskoj konkurenciji, a proglašenje pobjednika zakazano je za 19.30. Prijave su još uvijek moguće na stranicama Unisporta!

All Style Battles u organizaciji udruge Underground Society kreću s potvrdom prijava od 15 sati, a u 15.30 najavljuju Jam Session. Kvalifikacije su od 16.30 do 17.30 kad kreću Battles Top 16/8. U 19 sati suci će pokazati svoje plesne vještine, u 19.30 ćemo saznati pobjednika All Style Battlea.

'Smatram xSTatic festival sigurnom zonom za mlade, gdje mogu biti ono što jesu i žele, bez osude i nametanja. Posebno mi je drago da ovogodišnji festival donosi još veći spektar umjetnika u različitim poljima. Plesni dio dižemo na veći level s obzirom da su nam sva tri suca strana (Italija, Njemačka i Ukrajina). a i različite goste s cijelog Balkana.

Uz sam All Style Battle program može se naći i edukativni dio za vrijeme Jam Sessiona gdje se i stari i mladi mogu pridružiti plesu s nama, a zamišljene su kao 1 na 1 edukacije gdje imate priliku učiti od najboljih plesača na području Europe', kazala je Sara iz udruge Underground Society.

U 19.30 sati proglasit će se pobjednici u svim kategorijama. Potom kreće večernji dio programa!

Stand-up Splicka scena izlazi na pozornicu već u 19.45 i očekuje se sat vremena dobre zabave i humora. U 20.45 nastupaju poznata imena hip hop scene - Edo Maajka, Frenkie, Tibor, Noti Limun, Hram, Hopo HoBeat, P.I.M.P., Lil Bear, Rejo, ali moći će se čuti i mladi, neafirmirani izvođači.

FOTO: Ive Bubimir