Cirkus Primitif Balet Staše Zurovca premijerno na 60. Splitskom ljetu

Plesna predstava Cirkus Primitif Balet koreografa i redatelja Staše Zurovca bit će premijerno izvedena na 60. Splitskom ljetu u srijedu, 6. kolovoza s početkom u 21 sat, u sklopu Baletnih večeri na Sustipanu. Balet na glazbu Jean-Marc Zelwera izvodi ansambl od šest plesačica i isto toliko plesača Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Zurovac je sljedećim riječima opisao svoje djelo: „Cirkus primitif balet suvremena je baletna predstava koja svoju osnovnu tematiku nosi u tri elementa sadržana u samom nazivu. Prije svega glazba koja je korištena u predstavi izvorno je pisana za cirkus, te u sebi nosi nešto arhetipsko, što me je i potaklo da predstavu smjestim u ambijent nekog imaginarnog primitivnog, iskonskog životnog kruga koji kroz razbarušeni kovitlac plesno-baletnog veselja, na duhovit način pokušava publici predočiti priču u kojoj ne postoji niti ono što je bilo, niti ono što će biti, već samo ono što nas čini onakvima kakvi jesmo u urnebesnoj radosti zajedničkog postojanja“

Istaknuti hrvatski koreograf Staša Zurovac po treći se put vraća ovom naslovu, kojega je u proljeće 2003. s Baletom zagrebačkog HNK postavio kao svoje prvo cjelovečernje koreografsko ostvarenje. Glazbeno nadahnuće Zurovac je pronašao u glazbi njemu omiljenog francuskog skladatelja i glazbenog sveznadara Zelwera.  Ili, Zurovčevim riječima:  „U potrazi za naslovom koji bi bio zanimljiv i istovremeno tražeći glazbu, došao sam do podatka da je meni omiljeni skladatelj Jean Marc Zelwer izdao CD pod nazivom Zirkus primitif opera, pa sam tako došao na ideju zamoliti ga da za mene napiše i Cirkus primitif balet, djelo koje bi se zasnivalo na cirkuskoj glazbi. Tražeći na Internetu kontakt adresu vidio sam da je izdao novi CD pod nazivom La Tribu iOta, u podnaslovu musique de cirque,  to je bilo to. Tako je sve započelo“ .

Staša Zurovac se, kao istaknuti i nagrađivani prvak Baleta HNK Zagreb, još 1996. počeo baviti koreografijom. Do danas je za svoje koreografije dobio veliki broj nagrada i priznanja poput Nagrade hrvatskog glumišta za Molim te, probudi me! 1996, a kasnije i za Cirkus Primitif Balet 2006, pa najvišu državnu nagradu Vladimir Nazor za Proces. Nagrađivan je i u Srbiji gdje je često radio, prmjerice nagradom Dimitrije Parlić za Ko to tamo peva, cjelovečenju plesnu predstavu koja je dobila i Aprilsku nagradu grada Beograda, te Godišnju nagradu Narodnog pozorišta. Kao koreograf, potvrđen je i na novosadskoj sceni Srpskoga narodnog pozorišta, u mariborskome Slovenskom narodnom gledališču te u zemunskome teatru Madlenianum. U povodu slavlja 20. obljetnice neovisnosti Makedonije, koreografira glazbeno scenski spektakl Makedonium M. Nećaka. S Nećakom surađuje i u Pjesmi nad pjesmama u izvedbi makedonske Opere i Baleta, a koreografira i Nećakovu glazbu iz Milene Anštajn. Potpisuje koreografiju Romea i Julije na Ohridskome ljetu 2012., a s M. Nećakom surađuje i u Dramskome teatru Skopje.  S Kazalištem Ulysses i redateljicom Lenkom Udovički kao koreograf surađuje u predstavama Zadrživi uspon Artura Uija B. Brechta, potom u Nušićevu Pokojniku te u Krležinu Sprovodu u Theresienburgu.  Na Splitskim je ljetima dvaput nagrađivan nagradom Peristil, it 2003. za plesni diptih Bogovi nisu ljuti / Daj Daj, te dvije godine kasnije za Daissa – Istočno od raja. Na 60. Splitskom ljetu već je premijerno postavio glazbeno-scensku dramu Sprovod u Theresienburgu.

Skladatelj Jean-Marc Zelwer sa svojom glazbeno-scenskom skupinom La Kumpania Zelwer donosi glazbu protkanu plesom i glumom. Elementi commediae dell'arte, popularne glazbe, elektronike... pretapaju se na brojne nepredvidive načine koje i kritika i mediji općenito smatraju virtuoznim. Na francuskoj i belgijskoj sceni Zelwer je sa svojom skupinom koja stalno balansira između glazbe, cirkusa i kazališta prisutan od početka devedesetih otvarajući se prema raznolikosti brojnih marginalnih skupina sa svih strana svijeta, s oduševljenjem i lepršavo se krećući kroz njihovo duhovno, glazbeno i plesno bogatstvo.

Osim premijerne izvedbe 6. kolovoza na programu 60. Splitskog ljeta predviđena je i repriza Cirkus Primitif Baleta 7. kolovoza