Cirkuske radionice za djecu i mlade: Cirkastik projekt

ROOM 100 i Cirkus Kolektiv vas pozivaju na trodnevnu cirkusku radionicu na otvorenom! Radionice su namijenjene za djecu i mlade od 7 do 25 godina, a održat će ih skupina studenata francuske cirkuske škole okupljena pod nazivom Circastik kolektiv.

Studenti cirkusa u dobi od 18 do 26 godina dolaze iz sedam različitih zemalja, a zajednička želja im je dijeliti znanje s vršnjacima putem održavanja cirkuskih radionica na svojoj turneji po jugoistočnoj Europi u kojoj je jedna od postaja i Split.

Radionice se održavaju u ugodnom ambijentu Turske kule i bit će podijeljene na dvije grupe:

____________________________________________

////// DJECA 7 do 14 godina

trajanje: 14.-16.9.2020.
jutarnja grupa: 9-11 h
popodnevna grupa: 16-18 h

Ove radionice su usmjerene na upoznavanje i istraživanje cirkusa kao fizičke i kreativne discipline. Zajedno sa mentorima djeca prolaze tzv. parkour igralište na kojem uče razne cirkuske vještine: manipulaciju objektima (loptice, čunjevi, hula hoop-ovi), podne akrobacije, acroporte i zračne akrobacije (statični trapez). Na ovaj način, kroz igru, djeca imaju priliku upoznati svaku disciplinu zasebno.

Kotizacija: 150 kn
Prijave se vrše putem obrasca: https://forms.gle/JwF7hb2p9VNmGp1z7

____________________________________________

////// MLADI 15 do 25 godina

trajanje: 14.-16.9.2020.
jutarnja grupa: 11-13 h
popodnevna grupa: 18-20 h

Radionice namijenjene mladima usmjerene su učenju pojedinih cirkuskih vještina za koje pojedinci_ke iskažu interes. Kroz trodnevnu edukaciju sa cirkuskim umjetnicima Cirkastik projekta, polaznici_ce će fizički i kreativno istraživati i učiti vještinu koju odaberu.

Izbor cirkuskih vještina je sljedeći:

- partnerska akrobatika
- žongliranje
- hula hoop
- statični trapez
- slack rope

Kotizacija: 150 kn
Prijave se vrše putem obrasca: https://forms.gle/e7iHgSRR8nGnJL3EA

[Partnerska akrobatika]
Acroporte ili partnerska akrobatika je disciplina koja se sastoji od toga da nosač ili baza istražuje različite pozicije držeći letača u ravnoteži na rukama, kao i dinamične elemente u kojima može sudjelovati više baza. Cilj ove radionice je rad sa različitim bazama i letačima i rad na povjerenju i suradnji. Radionica se sastoji od kolektivnog zagrijavanja kako bi se kod polaznika stvorilo povjerenje u grupu i između partnera. Na kraju radionice slijedi zajedničko istezanje.

[Žongliranje]
Ova radionica usmjerena je istraživanju nekih tehnika i metodologija koje pružaju mogućnost otkrivanja netradicionalnog žongliranja. Polaznici_e će se igrati s prostorom, tijelom, ritmom i drugim elementima koji mogu obogatiti žongliranje i dati mu osobni pečat.
Radionica je otvorena svakome tko želi otkriti nekonvencionalne načine žongliranja. Loptice, čunjevi, ringovi ili bilo koji drugi objekt koji se može bacati u zrak- su dobrodošli.

[Statični trapez]
Ovo je jedna od starijih cirkuskih zračnih disciplina. Sa dva užeta i šipkom koja ih spaja na visini od 1, 50 m, statični trapez daje cirkuskom umjetniku određenu slobodu pokreta i istraživanja svog tijela u zraku. Kroz trodnevnu radionicu, polaznici_ce će imati mogućnost upoznati ovaj objekt kroz fizički i kreativni proces, naučiti osnovne i naprednije figure koje će kasnije moći razvijati. Zagrijavanjem i vježbama snage tijelo će se pripremiti za rad i učenje figura na trapezu. Kroz vođene igre i improvizacije, polaznici_ce će moći kreativno istražiti statični trapez kao objekt.

[Hula Hoop]
Ova radionica donosi otkrivanje hula hoopa na mnogo različitih načina - kroz bacanja, izolacije, rolanje preko tijela i užitak koji stvara „flow”. Izazovi koordinacije pokreta savladavati će se na zabavan način.

[Slack-rope]
Za razliku od napetog užeta, opušteno uže slobodno visi iz dvije fiksne točke, nalikujući na osmijeh. Dugačko je 5 m i može se objesiti između dva drveta, dopuštajući da se po njemu hoda, ljulja, leži, visi i još mnogo toga. S dolaskom na ovu radionicu polaznici će otkriti brojne mogućnosti koja pruža uže, pokušati pronaći balans i naučiti neke od lakših i težih figura, te prvenstveno će se zabaviti i uživati. Za zagrijavanje i pripremu tjelesnih refleksa igrati će se razne igre na užetu i ispod njega. Prije samog dolaska na uže uvježbavati će se balans kroz grupne igre, nakon čega slijedi najzanimljivi dio: uspon na uže i ljuljanje u zraku!

Maksimalan broj polaznika za svaku od radionica:
Acroporte: 14
Žongliranje: 10
Hula hoop: 6
Statični trapez: 6
Slack-rope: 6


BIOGRAFIJE:

Lena Chartier (Francuska): Lena je baza u ruskoj ljuljački i acroporte vještini. Odrasla je u cirkuskoj školi na jugu Francuske (Turbul kod Nimesa) koju su osnovali njezini roditelji. Prakticira cirkus i živi u tom okruženju cijeli život. Trenutno pohađa cirkusku školu Piste d’Azur (Francuska) s namjerom da nastavi školovanje na cirkuskoj akademiji.

Garance Mansuino (Francuska) trenira cirkus od svoje 8. godine u cirkuskoj školi Piste d’Azur koju trenutno i pohađa. Specijalizirala je stojeve i acroporte. Nakon što završi ovu školu želi upisati jednu od cirkuskih akademija.

Zea Mathez (Švicarska) trenira cirkus od svoje 12.godine. Od tada se oprobala u mnogo različitih cirkuskih vještina: trapez, duo trapez, acroporte, straps i ruska ljuljačka. Voli dijeliti svoje znanje i upoznavati nove ljude. Trenutno pohađa cirkusku školu Piste d’ Azur s namjerom da postane cirkuska umjetnica.
Maud Baptiste (Francuska) trenira cirkus od 8.godine. Specijalizirala se u akrobatici i kontorzijama. Trenutno pohađa cirkusku školu Piste d’Azur i uz navedene vještine uči i acroporte.

Danielo Amaya (Bogotá, Columbia)
2013. kao mladi student inžinjerstva otkriva cirkusku zajednicu na ulicama Bogote. Topla dobrodošlica i osjećaj svakodnevnog izazova tjeraju ga da se zaljubi u cirkus. Razvija nekolicinu projekata umjetničke kreacije, pedagogije i organizira razne događaje. Nakon nekoliko godina odlučuje se potpuno posvetiti sebi i umjetnosti. 2019. se priključuje profesionalnom programu “Pokret i cirkuski umjetnik” u Regionalnom centru za cirkuske umjetnosti Piste d’ Azur.

Gregoire Gisselmann (Francuska)
Sa 21 godinom otkriva cirkus kroz Internacionalnu cirkusku školu Granade (CAU, Andaluzija). Nakon CAU odlučuje nastaviti školovanje u cirkuskoj školi Plus Petit Cirque du Monde u Parizu. Kroz trogodišnje školovanje istražuje razne načine izražavanja kroz loptice za žongliranje i akrobatiku. Njegov cilj je započeti vlastitu kreaciju i okusiti život profesionalnog cirkuskog umjetnika u cirkuskoj školi Piste d’Azur.

Angela Wortgatsch (Beč, Austrija) otkriva hula hoop sa 17 godina i od tada pronalazi mnogo načina manipulacije ovim objektom. Svoju cirkusku vještinu spaja sa klaunskim karakterom. Prije profesionalne formacije u cirkuskoj školi Piste d’Azur radila je sa mladima u Beču, gdje stječe puno iskustva na pedagoškom polju.

Petra Najman (Zagreb, Croatia)
Sa 12 godina otkriva cirkus i zračnu akrobatiku u Zagrebu, pohađajući redovne treninge i sudjelujući na brojnim cirkuskim radionicama u udruzi Cirkorama. Igrala je u dvije cirkuske predstave “Danse Macabre-pokušaj vertikalnog povratka” i “I do You do”, te nastupala u brojnim cabaretskim performansima. Sa 18 godina odlazi u cirkusku školu Turbul (Nimes, Francuska) gdje završava edukaciju za cirkusku pedagoginju za djecu i mlade te dobiva diplomu (BIAC). Nakon toga upisuje profesionalnu cirkusku formaciju u Regionalnom centru za cirkuske umjetnosti Piste d’Azur, gdje trenutno uči cirkus kao izvedbenu umjetnost i specijalizira se za statični trapez. Trenutno igra u predstavi “Nos” Cirkastik Projekta i radi na novom solo projektu “Moja smrt i ja” koji spaja lutkarstvo i cirkus.

Viola Fossi (Firenca, Italija) je povezana sa svijetom cirkusa od svoje 8.godine. Posljednjih 5 godina trenira slack-rope. Svoj put je započela u maloj cirkuskoj školi
"En Piste" u Firenci, gdje dobiva priliku za izvedbu i upoznavanje cirkuskih umjetnika iz cijele Europe. Kasnije se odlučuje upisati profesionalnu cirkusku školu, zbog čega odlazi u Francusku gdje godinu dana radi kao cirkuska pedagoginja u Strasbourgu i trenira slack-rope. Konačno 2019. upisuje cirkusku školu Piste d’Azur.

Radionice Cirkastik projekta realiziraju se u suradnji Cirkus Kolektiva i ROOM 100 i uz financijsku podršku Teatroskopa i općine Grasse.