Danas počinje 16. filmska fešta Mediterana

Filmsko ljetno druženje u Splitu koje se svake godine iznova željno iščekuje spremno je za svoje šesnaesto izdanje - u četvrtak počinje Festival mediteranskog filma Split. U sedam različitih programa organizatori najavljuju 78 filmova iz 26 zemalja, koji će se prikazivati u Ljetnom kinu Bačvice, na Tvrđavi Gripe, kinoteci Zlatna vrata i na platou Doma mladih.

U prekrasnom kinu na otvorenom na Bačvicama gledat ćemo dvije dugometražne premijere domaćih filmova, humornu dramu "Pelikan" Filipa Herakovića i "El Shatt – nacrt za utopiju", novi dokumentarac Ivana Ramljaka. Splićani i njihovi gosti prvi će u Hrvatskoj vidjeti niz filmova koji su svjetske premijere imali u Cannesu, Veneciji ili Berlinu, a velik broj stranih filmaša osobno će ih predstaviti FMFS publici.

Talijanski glumci Emanuele Linfatti i Matteo Creatini stižu u četvrtak u Split kako bi pričali o ''Marginama", filmu koji je oduševio publiku u Veneciji. Na istom festivalu u programu Orizzonti nagradu za najbolju režiju i žensku ulogu u ''Veri'' osvojili su redatelji Tizza Covi i Rainer Frimmel, te glavna glumica Vera Gemma, a nagrađeni trojac stiže i na 16. FMFS. Prekrasno kino smješteno u bedemu Tvrđave Gripe iz 17. stoljeća ugostit će i finsku redateljicu Selmu Vilhunen koja predstavlja iznimno zanimljivu humornu dramu o poliamoriji "Četvero malih odraslih".

Na Festival mediteranskog filma Split premijerno stiže i kriminalistički triler ''Amore'' najgledaniji talijanski film godine, gleda se egipatski akcijski spektakl ''Kira i Gin'' koji je sniman i u Hrvatskoj, a i sjajna Léa Seydoux je u novom filmu "Jednog lijepog jutra" kojeg potpisuje Mia Hansen-Løve.

Invaziju Španjolaca na FMFS predvodi apsolutni pobjednik nacionalnih nagrada Goya film "Zvijeri" Rodriga Sorogoyena, a u ''Zatvoru 77'' glavnu ulogu tumači Miguel Herran zvijezda serije "Kuća od papira".

Nudi se i pregršt besplatnih programa za djecu svih uzrasta, ali i izlazak za cijelu obitelj, preporuku ima komedija ''Kraljica plesa'' namijenjena svima koji mogu pratiti titlove.

Pravi mali filmski biseri nude se ne samo u Ljetnom kinu Bačvice, već i na ostalim lokacijama, pa se isplati temeljito istražiti opširni program festivala koji se održava sve do 24. lipnja.

FMFS sve više postaje i mjesto okupljanja filmskih profesionalaca. U sklopu FMFS Industrije planiran je razgovor s legendarnim Robertom McKeejem koji će se uključiti uživo iz svog doma u SAD-u, a autor je kultne knjige "Story" koja je utjecala na tisuće filmskih profesionalaca diljem svijeta.

Izložba filmskih plakata "NoMAD MOVIE ARTa - Filmski klasici očima hrvatskih autora" održava se po drugi put u organizaciji Split Nomad Gallery u Ljetnom kinu Bačvice tijekom FMFS-a. Autori iz cijele Hrvatske interpretiraju filmske klasike kroz svoj medij te osobnu perspektivu. Ove godine priprema se i iznenađenje - wine Bar! Nema druge nego prije ili nakon filma smjestiti se u udobnu chill-out zonu i uz čašu vina uživati u umjetnosti.

FOTO: Maja Prgomet