DokuMA - Filmski festival s glazbenim programom

Samo šezdesetak kilometara, odnosno oko sat vremena vožnje automobilom dijeli vas od vrhunskih dokumentarnih filmova i domaćih rock koncerata bendova poput Pipsa, Kawasaki 3P-a, Gatuza i Kiše metaka koje su članovi udruge DokuMA priredili za drugo izdanje svog festivala.

Naći će se tu 28 projekcija, izložba fotografija poljskog veleposlanika, dojela nagrade Mali Garmaz ali i party u spomen na kugu koja je prije 200 godina harala Makarskom, a koji će se održati, ni manje ni više, već u nekadašnjoj karanteni. Ljubitelji dokumentarnih filmova kojima nije problem sjesti u automobil i zaputiti se put Makarske, sljedećeg tjedna u bogatom programu makarskog DokuMA film festivala mogu očekivati pregršt projekcija, od čega su 22 festivalske i hrvatske premijere, a osim prikazivanja na velikim platnima upriličiti će se i festival unutar festivala – sedam koncerata domaćih bendova, a neki od njih nastupe će održati će na poluotoku Sveti Petar. Na jednom od povijesnih lokaliteta Makarske, okruženom šumom i morem u nekoliko navrata okupiti će se poklonici domaćeg rocka.

Ovogodišnja DokuMA na čijoj realizaciji će sudjelovati stotinjak volontera koji pristižu i iz okolnih država, započeti će premijerom poljskog filma Otac i sin, redatelja Pawela Lozinskog, koja će se održati u srijedu treći lipnja na Kačićevom trgu, a u sklopu događanja dodijeliti će se i makarski Oscar, nagrada Mali Garmaz za najbolja filmska ostvarenja pristigla na natječaj udruge DokuMA. Kako doznajemo od glasnogovornika festivala Josipa Vujčića, filmove u kompeticiji ocjenjivati će stručni žiri. - Za nagradu Mali Garmaz se natječe 7 kratkih dokumentaraca iz 7 država a ocjenjuje ih žiri u sastavu Nenad Puhovski, Goran Trpčevski i Andrej Korovljev, a organiziran je i CrossBorder program regionalne suradnje u kojemu sudjeluje 15 studenata i 9 profesora iz 6 država. Održati će se filmska radionica kao i MasterClass predavanja prof. Aleša Suka s praške FAMU te prof Dragutina Ćirkovića s beogradske FDU - pojašnjava Vujčić koji dodaje kako će se u programu, osim filmova i koncerata, naći i izložba fotografija zanimljivog autorskog imena. - Uz filmski 2.DFF sadržava i bogati popratni program koji uključuje 7 koncerata, među kojima se izdvajaju bendovi Pips, Chips & Videoclips te Kawasaki 3p, kao i izložbu fotografija poljskog veleposlanika Macieja Szymańskog, dodaje Vujčić.

Program festivala pogledajte na službenom webu.