Drugi tjedan projekta PRAZNINE 2022 u Splitu

 

U organizaciji platforme Culture Hub Croatia i ove godine održava se projekt Praznine, koji je u 2020. i 2021. realiziran kao reakcija na višegodišnju problematiku rastućeg masovnog turizma. Projektom Praznine otvorili smo prostore u splitskoj gradskoj jezgri koji se ljeti koriste u turističke svrhe te smo ih dali na korištenje umjetnicima i građanima “van sezone”, tijekom zimskog perioda. 

Da bismo zaključili priču o Prazninama u Splitu, htjeli smo valorizirati odabrana umjetnička istraživanja pa smo pozvali nekoliko umjetnica i umjetnika koji su 2020. i 2021. godine bili uključeni u projekt, upoznali se s gradom i razvijali ideje, da osmisle umjetničke intervencije. Pozvani umjetnici/e su: Ledia Kostandini (Albanija), Driton Selmani (Kosovo), Tin Dožić (Hrvatska), Lana Stojićević (Hrvatska) i Verica Kovacevska (Sjeverna Makedonija).

Drugi tjedan ovogodišnjih Praznina otvaramo u ponedjeljak 7. ožujka radom Ledie Kostandini “Blowing in the Wind”, a koji će biti postavljen na nekoliko lokacija u staroj splitskoj jezgri, i koji će građani mogli pogledati do nedjelje 13. ožujka.

Autorica o radu:
"Polazište rada moj je prvi posjet Splitu 2020. godine, kada sam primijetila komade odjeće koji se suše na vjetru, u centru grada. Tu i tamo, doimali su se kao zastave koje ukazuju na postojanje života mještana iza tih zidina. Zaintrigirana, počela sam pratiti te tragove, baš kao da pratim sitne otkucaje srca grada, pulseve koji pokazuju da ovo monumentalno mjesto ima svoj pravi život, ne samo onaj turistički. U radu koristim tekstil za stvaranje 'invazivnih' struktura duž ulica starog grada. To je svojevrsna akcija koja ima za cilj svojatanje teritorija. Ove strukture zauzimaju tek zrak oko zgrada, kao što to obično čine obične plahte. No, u ovom slučaju zahtijevaju pažnju i postaju mirni osvajači javnog prostora. Istodobno, naslov rada referira se na stanje nečega o čemu treba raspravljati, stanje ambivalentnosti i neizvjesnosti, kao što su ovi 'zidovi' pod povjetarcem."

O autorici:
Ledia Kostandini (1983., Pogradec), albanska je umjetnica koja živi i radi u Tirani. Diplomirala je na Umjetničkom sveučilištu u Tirani, a njena praksa obuhvaća različite medije, uključujući fotografiju, slikarstvo, instalacije, javne intervencije i ilustraciju. U svojim radovima inspirira se društvenim transformacijama, naslijeđenim ili izgubljenim kulturama, s posebnim interesom za arhitektonske i urbanističke elemnte koji su odraz društvenog ponašanja u javnom prostoru. Njeni radovi izlagani su na međunarodnoj i lokalnoj razini. Samostalne izložbe uključuju “Çentro Estetike” (Miza Galeri, Tirana, 2014.), “Blockwork” (Tulla Culture Center, Tirana, 2016.), “Let Us Meet in Between” (Bazament Art Space, Tirana, 2018.) i “I Look at Them They Look Back at Me” (Private Print Studio, Skopje, Sjeverna Makedonija, 2019.). Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama. Dobitnica je prve nagrade na fotografskom natječaju See Visions (2010.), nagrade Ardhje Award (2011.) te nagrade talijanske ambasade u Tirani (2020.). Sudjelovala je u Međunarodnom studiju i kustoskom programu (ISCP) u New Yorku 2012., a bila je jedna od umjetnica koja je sudjelovala u prvom izdanju projekta Praznine 2020. godine.

Intervencije se izmjenjuju na tjednoj bazi, od 28. veljače do 3. travnja, a na različitim javnim i privatnim površinama u gradu. Cilj je site-specific instalacijama u centru i oko njega prikazati inovativna čitanja grada, te drugačije zamisliti javni prostor Splita i otvoriti ga kao prostor za umjetničko izražavanje i dijalog. Želimo da intervencije posluže kao medij za angažiranje građana u promišljanju svoje okoline i zamišljanju što ona može biti u odnosu na svoju prošlost i budućnost.

Ovogodišnje izdanje splitskih Praznina otvoreno je sound art instalacijom Tina Dožića pod nazivom “Sva su kopna, ustvari, otoci. A svi otoci – plove.”, koji se mogao poslušati od 28. veljače do 5. ožujka na adresi Dosud 9 (ispred kafića Tri Volta).

Projekt Praznine financijski podržavaju Allianz Kulturstiftung i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.