Dvije predstave ove nedjelje u Domu mladih!

Ovaj vikend, u nedjelju, 12. srpnja u Amfiteatru Doma mladih biti će izvedene dvije predstave – plesna inkluzivna predstava „Đavolji odvjetnik“ Divert/IMCR kolektiva (20:00) i predstava suvremenog cirkusa „Between me and a hard place“ jednog od najboljih cyr wheel akrobata Huga Bergmana (21:30).

Izvedba predstave „Đavolji odvjetnik“ realizira se u suradnji Divert/IMCR kolektiva, Kolaborativne izvedbene platforme i suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100. Nadamo se da ćemo ovom izvedbom potaknuti publiku na razmišljanje o inkluziji odnosno uključivanju osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu, a kolege sa scene na uključivanje u umjetničke produkcije.

Predstava, nastala kroz koreografiju Martine Tomić, glazbu Nenada Kovačića i dramaturgiju Nine Gojić, propituje i istražuje principe polilogičnosti i zajedničkog donošenja odluka. Petero izvođača i izvođačica – Mia Kevo, Leon Goličnik, Jason Mullhausen, Marjan Pajvot i Helvecia Tomić - ukidanjem riječi iz polja verbalnog razgovor seli u prostor plesa koji nastaje intuitivno, slušanjem namjera i prestrukturiranjem pažnje. Ono što postaje vidljivo u prvom planu su procesi pregovaranja između različitih tijela, onih plesnih i onih koji odstupaju od normaliziranih očekivanja.

U 21:30 publika će imati priliku vidjeti prezentaciju predstave u nastajanju "Between me and a hard place" cirkuskog umjetnika, Hugo Bergmana, koji je s ovom produkcijom predselektiran za circusnext projekt, edicija 2020-2021.

Od 29. lipnja Hugo Bergman boravi na rezidenciji u Amfiteatru Doma mladih tijekom koje nastavlja raditi na produkciji cjelovečernje predstave suvremenog cirkusa. Hugo, cyr wheel i jedan kamen - jedina su tri objekta na sceni koji su i izvođači i rekviziti i čitava scenografija. Ovaj minimalistička estetika za Huga predstavlja srž cirkusa i njegov najveći izazov: "U cirkusu smo naviknuti koristiti jednu ideju kojom manipuliramo do beskonačnog broja verzija. Izazov je održati materijal interesantnim cijelu predstavu."

Ulaz na obje izvedbe je besplatan, ali je broj gledatelja ograničen na 50 stoga je potrebna rezervacija na e-mail kipsplit7@gmail.com (za „Đavoljeg odvjetnika“) i peculiarfamilies@gmail.com (za „Between me and a hard place“).

Radi sprječavanja širenja COVID-19 bolesti na ulazu će se mjeriti temperatura te je obavezna dezinfekcija ruku, a u gledalištu će biti osiguran fizički razmak u skladu s epidemiološkim mjerama. Preporučujemo nošenje maske.

circusnext je projekt identifikacije i financijske, rezidencijske, prezentacijske te administracijske potpore neafirmiranih suvremenih cirkuskih autora iz Europe kroz platformu 22 organizacije iz 15 europskih zemalja. ROOM 100 jedan je od partnera na projektu financiranog od strane Europske komisije (https://www.circusnext.eu/).

Work-in-progress prezentacija predstave „Between me and a hard place“ sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, Creative Europe Desk - Culture Office Croatia i Grad Split (službena stranica). Rad kompanije ROOM 100 podržala je Zaklada Kultura nova.

Izvedbu predstave „Đavolji odvjetnik“ sufinancira Ministarstvo kulture, a obje izvedbe realiziraju se u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom Split.

Predstave su dio projekta Gradimo Dom zajedno nositelja Platforma Doma mladih, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Platforme Doma mladih.