"Ero s onoga svijeta" u HNK, ali i u Vrlici

Komičnu operu Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca ansambl Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će dvaput na 60. Splitskom ljetu. U srijedu, 23. srpnja s početkom u 21 sat najpopularnija i najuspješnija domaća opera bit će izvedena na velikoj pozornici splitskog teatra, a u subotu 26. srpnja Ero... će igrati u svom najprirodnijem okružju, na tlu s kojega je izvorno i ponikla, u Vrlici, rodnom mjestu libretista, hrvatskog književnika Milana Begovića. Izvedbama će ravnati maestro Ivo Lipanović, a redatelj je Krešimir Dolenčić koji je operu u HNK Split premijerno postavio 2001.

Naslovnu ulogu seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli tumači tenor Miljenko Đuran, a njegovu ljubljenu Đulu utjelovit će sopranistica Valentina Fijačko. Bas Božo Župić igra ulogu Đulinog oca, bogatog seljaka Marka, dok će se u ulozi Markove žene Dome izmjenjivati Irena Parlov i Terezija Kusanović. Solističku podjelu još čine Ljubomir Puškarić (mlinar Sima) i Jelena Brnadić (Čobanče). Ansambli su Zbor i Orkestar HNK Split, kao i plesači splitskog KUD-a Jedinstvo.

Opera je puna prekrasnih narodnih napjeva koje je Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo. Skladatelj i libretist Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu pronašli u folkloru narodnih skupina, od folklora Zagore (završno „vrličko“ kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka Duni mi, duni, lađane). Praizvedena u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu 1935. opera je od samih početaka svog scenskog života bila odlično prihvaćena, a izolirane skeptične stručne kritike vrlo su se brzo pokazale potpuno promašenim prosudbama. Ero s onoga svijeta najizvođenija je i u svijetu najpoznatija hrvatska opera, a neki njeni glazbeni motivi, osobito završno kolo Što na nebu sja visoko često su korišteni i citirani.

Osim redatelja Dolenčića autorski tim predstave čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Danica Dedijer, Luciano Perić koji je napravio koreografiju prema onoj Oskara Harmoša, Zoran Mihanović koji je oblikovao svjetla, a zborovođa je Rozarija Samodol.