Evo koji filmovi će na FMFS-u imati hrvatske premijere

Nikad veći broj svjetskih i hrvatskih premijera domaćih filmova najavljuju iz 16. Festivala mediteranskog filma Split koji se otvara 15. lipnja, a tijekom deset dana postat će mjesto susreta filmskih profesionalaca s brojnom publikom.

Nakon prvog prikazivanja na Black Nightsu u Tallinnu, festivalu A kategorije gdje je osvojio i posebno priznanje žirija za režiju, film "Pelikan" Filipa Herakovića hrvatsku premijeru ima 16. lipnja na FMFS-u. Humorna drama o nogometašu koji nakon ozbiljne ozljede koljena proživljava krizu identiteta stiže i s priznanjem za najhrabriji film Balkana kojim je nagrađen na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

- Željno iščekujemo premijerno prikazivanje "Pelikana" pred hrvatskom publikom i presretni smo što će se ono dogoditi u sklopu Festivala mediteranskog filma Split. Smatram da se radi o festivalu punom duha srodnog našem filmu i izuzetno me veseli susret s njegovom publikom - poručio je redatelj Filip Heraković.

Dan antifašističke borbe 22. lipnja na FMFS-u obilježit će se svjetskom premijerom filma "El Shatt – nacrt za utopiju". Dokumentarni film u režiji Ivana Ramljaka donosi zapanjujuće snimke i priču o 28 tisuća Dalmatinaca koje je Tito, uz pomoć Saveznika, evakuirao u Egipat, a u šatorima usred pustinje simulirali su svojevrsni komunistički model naselja kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi II. svjetski rat.

- Nakon gotovo pet godina rada, koji je između ostaloga uključivao dvogodišnje istraživanje, intervjuiranje velikog broja 90-godišnjaka usred najgore pandemije, te putovanje na dva dodatna kontinenta izuzetno mi je drago što je došlo vrijeme za premijeru filma. FMFS je najprimjerenije mjesto za to s obzirom na njegovu temu, u srcu Dalmacije, i to baš na Dan antifašističke borbe - kazao je redatelj Ivan Ramljak, čiji rad ovaj festival prati već cijelo desetljeće.

Šesnaesto izdanje Festivala mediteranskog filma Split, tri tjedna nakon premijere u Cannesu, otvorit će "Prava istina priče o šori" s kojim je redateljica Andrea Slaviček bila uvrštena u program Tjedan kritike najvećeg svjetskog festivala filma. U kratkom filmu pratimo tinejdžericu koja priča pravu istinu o velikoj tučnjavi, ali pritom se da naslutiti kako postoji nešto što nam ne želi reći.
 
Za mjesto svjetskih premijera splitski festival odabrali su i Karla Lulić kojoj u filmu "Ostrižena" glume Ivana Roščić i Judita Franković Brdar, zatim Ivan Efendić u priči o samoukom slikaru Mati iz malog sela u Zagori, te debitant Krešimir Štulina filmom "Spas" u kojem je glavni lik suočen s dilemom: nastaviti zabavu s prijateljima ili otići u potragu za psom. Nakon premijere u programu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu publika će prva u Hrvatskoj vidjeti i "Ingresso Animali Vivi" redatelja Igora Grubića.

Uz ove premijere u programu Ješke, gdje se prime time pred brojnom publikom daje kratkometražnom hrvatskom filmu, za Udicu Festivala koja donosi i financijsku nagradu od 2500 eura natječu se i "Zof" Rina Barbira, "Dok smo bili tu" Sunčice Fradelić, "Haljina za finale" Martine Meštrović, te film "Nije pristojno plesat po grobu" Ane Šiškov.

Organizatori ne skrivaju zadovoljstvo što sve više domaćih autora svoje nove filmove prijavljuju na FMFS.
- Naš Festival tako se profilirao ne samo kao značajno mjesto domaćih premijera, već se i naš alternativni model distribucije pokazao uspješnim. Naime, nakon FMFS-a dugometražni filmovi svoj put će nastaviti diljem Dalmacije kroz turneju Kina Mediteran, a publika će tijekom ljeta imati priliku pogledati i kratkiše iz programa Ješke. Ta sinergija FMFS-a i kino distribucije privlači brojne autore, a kada tome dodamo čar Ljetnog kina Bačvice i premijere pred punim gledalištem, dobijemo onu posebnost koja nas izdvaja od drugih festivala - poručio je Alen Munitić, umjetnički direktor FMFS-a i Kina Mediteran.

Ulaznice za 16. FMFS koji će se na četiri splitske lokacije održavati od 15. do 24 lipnja, u online prodaju kreću 4. lipnja. 

FOTO: Maja Prgomet