Fantastičan koncert Mije Pečnik na 69. Splitskom ljetu

 U četvrtak, 27.7. u 21h u Meštrovićevom kaštilcu u sklopu 69. Splitskog ljeta koncert je održala Mia Pečnik, pobjednica 11. Ciklusa mo. Vinko Lesić.

Ciklus koncerta mladih glazbenika mo. Vinko Lesić zamišljen je kao platforma na kojoj mladi glazbenici mogu izraziti svoju umjetnost, a mlada publika može poslušati što njihovi vršnjaci te godinama bliski pojedinci rade te kakav program rado sviraju. Osim upornog vježbanja, jedna od bitnih odrednica glazbenika je javni nastup na kojem prezentira svoje glazbene, ali i scenske sposobnosti pred publikom. Kako bi se mladima pružila prilika za stjecanjem koncertnog iskustva mimo školskih i akademskih priredbi, Glazbena mladež Split pokrenula je ovaj ciklus u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Split i Umjetničkom akademijom u Splitu.

11. Ciklus mladih glazbenika mo. Vinko Lesić, kojeg organizira Glazbena mladež Split, održavao se od 17.2.2022. do 28.6.2022. 

Nakon zaista velikog broja zaprimljenih prijava te nakon provedenog eliminacijskog postupka, povjerenstvo u sastavu dr.sc. Mirjana Siriščević i mr.art. Borna Barišić je donijelo odluku o 40 kandidata/sastava koji zadovoljavaju kriterije. Od izabranih 40 kandidata, nastupilo je njih 36 i to na 23 koncerta, koji su se održavali u Glazbenom salonu Jakova Gotovca (Hrvatski dom Split), dvorani Glazbene škole Josip Hatze, crkvi i klaustru Sv. Frane na Obali te u katedrali sv. Duje.

Sve koncerte je pratilo tročlano povjerenstvo (stalne članice dr.sc. Mirjana Siriščević i mr.art. Borna Barišić, uz trećeg, pridruženog člana, koji se mijenjao, ovisno o instrumentu koji nastupa).

Osim mnoštva nadarenih mladih glazbenika (klavirista, harmonikaša, klarinetista, saksofonista, flautista, tubista, orguljaša, pa čak i tamburaša), koji su nastupali samostalno ili u okviru ansambla, ovu godinu je pozornost publike, ali i povjerenstva, privukao mladi skladatelj, Šimun Čarli Botica, čije 3 skladbe su se praizvele na ovogodišnjem Ciklusu(za solo gitaru, za duo flauta te za duo A brač i klavir).

Odlukom povjerenstva, nagrađeni su:

Mia Pečnik (klavir)

Kao najuspješnija mlada glazbenica sezone koja je nagrađena statuom mo. Vinka Lesića koja je rad akademskog kipara Kažimira Hraste.

Silvio Bilić (gitara) i Izabella Goverdovskaia (violina)

Kao drugonagrađeni mladi glazbenici sezone koji će biti će biti nagrađeni koncertom u organizaciji Glazbene mladeži Split

Šimun Čarli Botica (skladatelj)

nagradom za poseban doprinos Ciklusu.

Na početku koncerta dr.sc. Mirjana Siriščević, članica povjerenstva 11. Ciklus mladih glazbenika mo. Vinko Lesić i Pero Prosenica, ravnatelj Glazbene mladeži Split uručili su nagrade i priznanja mladim glazbenicima.


Posebno emotivan trenutak bio je kad su Ana Domančić Krstulović, direktorica Glazbene mladeži Split i Pero Prosenica, ravnatelj Glazbene mladeži Split prigodnim poklonima i govorom zahvalili Veseloj Gudić, dugogodišnjoj djelatnici koja je ostavila neizbrisiv trag u Glazbenoj mladeži Split koja je zasluženo otišla u mirovinu.

A nakon toga mlada pijanistica sjela je za klavir i očarala publiku koja ju je nagradila dugotrajnim pljeskom te smo sigurni uz umijeće i talent koji je pokazala da je u budućnosti čeka blistava karijera . Na programu su se na našli :

J. S. Bach: Preludij i fuga u fis-molu BWV 883

L. van Beethoven: Sonata u E-duru op. 109

F. Liszt: Légende no. 1, S. 175

F. Liszt: Ballade no. 2, S. 171

F. Chopin: Ballade u f-molu, op. 52

Mia Pečnik (Zagreb, 2000.) je studentica na Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu u klasi prof. Andreasa Frölicha. Od 2017. se istovremeno usavršava na Talent Music Master Courses, University of Music u Bresci kod brojnih uglednih pijanista i pedagoga. Završila je Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog u klasi prof. Ivanke Kordić, a tijekom srednjoškolskog obrazovanja stipendistica je Grada Zagreba za izvrsnost.
Na međunarodnim i nacionalnim natjecanjima osvojila je preko 80 prvih i posebnih nagrada od kojih se ističu natjecanja César Franck u Bruxellesu, Ciudad de Leganes u Madridu, Danubia talents u Budimpešti, EPTA natjecanje u Belgiji, Ars Nova u Trstu, Jurica Murai u Varaždinu…

Prvi nastup s orkestrom bilježi već kao jedanaestogodišnjakinja, a četiri godine kasnije debitira sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem mo. Pavla Dešpalja. Sa Zagrebačkom filharmonijom nastupa i u Kuvajtu, u dvorani Akademije Santa Cecilia u Rimu, u Zagrebu (KD Vatroslava Lisinskog i HNK). Osim nastupa s hrvatskim i stranim orkestrima, bilježi i brojne solističke nastupe na festivalima kao što su Notting Hill concert series u Londonu, Danubia talents u Budimpešti, Young Artists in Kraków, Gorczycki Festiwal, Epidarius festivalu u Cavtatu, Pianoloop festivalu u Splitu, Zvjezdano ljeto u Karlovcu i mnogim drugim.

Miu Pečnik imat ćemo prilike slušati i iduće godine u Splitu jer upravo će ona koncertom otvoriti 13. izdanje Ciklusa mo. Vinko Lesić.

FOTO: Maja Prgomet