Filantropija u kulturi i umjetnosti - predavanje i predstavljanje modela financiranja umjetničkih projekata

Platforma Doma mladih i Pozitivna sila pozivaju vas na predstavljanje Fonda za druge i projekta CircusNext PlaTFoRM dana, 2.11.2017. s početkom u 18 sati, Kinoteka Zlatna vrata (prostor lođe).

Dosadašnja praksa financiranja umjetničkih i aktivističkih projekata koji doprinose razvoju otvorenog društva uglavnom se temelji na podrškama iz javnog sektora, lokalnih i nacionalnih proračuna što za neke projekte i programe nije dovoljno stabilan model financiranja.  S druge strane područje osobne i korporativne filantropije u kulturi i umjetnosti ali i na široj društvenoj sceni još uvijek nije dovoljno poznato područje, a praksa gotovo da i ne postoji.  Iako postoji potencijal, filantropija je u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno poznata i razvijena.

S obzirom na kontinuiran nedostatak sredstava za financiranje projekata u području kulture i umjetnosti ali i šire društvene scene, organizacije civilnog društva i menadžeri u kulturi pokušavaju razviti nove strategije prikupljanja sredstava izvan javnog sektora te potaknuti razvoj osobne i korporativne filantropije. Međutim postavlja se pitanje postoji li uopće mogućnost stabilnog financiranja umjetnosti i kulture izvan javnog sektora. Kako potaknuti osobnu i korporativnu filantropiju i kakva su međunarodna iskustva i prakse?

Ovim događanjem predstavljaju s dva „alternativna“ modela podrške umjetničkim projektima, Fond za druge i projekt CircusNext PlaTFoRM.

Fond za druge pokrenut je s ciljem pružanja podrške umjetničkim, aktivističkim i edukativnim projektima, ali i s ciljem razvoja svijesti za prikupljanje sredstava za financiranje projekat nezavisne kulturne i umjetničke scene. 

Kroz projekt CircusNext PlaTFoRM koji se financijski podržava Europska komisija kroz program Kreativna Europa, udruga Pozitivna sila, podržat će odabrane umjetničke projekte umjetnika i umjetnica iz različitih umjetničkih područja. Selekcija projekata bit će napravljena kroz javni natječaj koji će biti objavljen do kraja 2017. godine. Detaljnije informacije o projektu i mogućnostima za podršku umjetničkim projektima će biti predstavljene 02.11.2017. u Zlatnim vratima s početkom u 18 sati.