FMFS: Za velike i male meDITErance brojne radionice i projekcije filmova


Djeca rođena u digitalno doba od malena su izložena sadržajima na velikim i malim ekranima. Kroz pomno odabrane filmske programe, Festival mediteranskog filma Split nastoji najmlađu publiku upoznati s kvalitetnom domaćom i europskom produkcijom, približiti im nezavisna kina te poticati obrazovanje kroz zabavu. U sklopu programa mali meDITEran tako se i ove godine prikazuju animirani i igrani filmovi - kratke i duge forme - za sve uzraste, za već od 3+ godine!

Nominiran za Oscara i s nizom važnih nagrada "Moj prijatelj Robot", prvi je animirani film španjolskog redatelja Pabla Bergera, poznatog FMFS publici po filmu "Snjeguljica", a koji će osim djecu (10+) oduševiti i odrasle ljubitelje ovog žanra. Za djecu od 7 godina s Berlinalea stiže "Lisac i zečica spašavaju šumu" topla obiteljska priča o prijateljstvu, a francuski nagrađivani crtić "Nina i ježeva tajna" su na hrvatski jezik sinkronizirali polaznici FMFS radionice.

U suradnji s Animation Festival Network besplatno se prikazuju dva bloka kratkih crtića za najmlađe, jedan na temu prijateljstava, drugi na temu ekologije. Treći blok naziva "Blon 10" je program kratkih animiranih filmova kojeg FMFS donosi u suradnji s litvanskim Festivalom animiranog filma i gaminga BLON. Za one nešto starije uzrasta (14+) na programu se nalazi odličan edukativan dokumentarni film "Unclickable" koji prikazuje utjecaj virtualnih prevara.

Kreativna radionica "Filmski plakati dječjim očima" održat će se nakon projekcije kratkog filma “Čarobna prijateljstva”, pod vodstvom Ivane Antunović, a u suradnji sa Split Nomad Gallery.

"Tiha slikovnica, glasne ilustracije" radionica je koju vodi Hana Tintor, a na kojoj će djeca osmišljavati vlastitu priču u pet ilustracija (svaka je dio priče: uvod, zaplet, vrhunac zapleta, rasplet, kraj). Nakon ilustriranja, oblikovat će naslovnicu i dati svojoj priči ime, te ju u konačnici sa sobom ponijeti kući.

"Od ideje do videoigre" naziv je dvodnevne radionice koju će voditi Josip Barun, a u suradnji s Aniq Tech iz Novske, tijekom koje će djeca izraditi svoju vlastitu videoigru, koju će nakon toga moći podijeliti s obitelji i prijateljima.

Radionicu sinkronizacije "Daj svoj glas za kino!" vode Luka Rukavina i Vojan Koceić, a djeca će za zadatak dobiti svojim glasom oživjeti likove na velikom platnu.

Sve informacije o filmovima i prijavama za radionice dostupne su na www.fmfs.hr