Fotografski natječaj: "Marjan- simbol i inspiracija"

Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan i Fotoklub Split organiziraju natječajnu izložbu fotografija pod nazivom “Marjan – simbol i inspiracija”, a kojoj je cilj predstaviti ljepote Marjana u punom sjaju, ali i naglasiti potrebu očuvanja prirodne i kulturne baštine.

Važno je istaknuti da je Marjan posebno zaštićeno područje prirode na kojem se nalazi čitavi niz zaštićenih kulturnih dobara te da je zaštićen u kategoriji park-šume i kao kulturno dobro.

Na natječaju  sa svojim radovima mogu sudjelovati svi građani koji se bave fotografijom, profesionalno ili amaterski.

Među brojnim splitskim osobitostima, zasigurno se ističe opjevano brdo Marjan, bogato prirodnim ljepotama, vidilicama, kupalištima, spomenicima pojedinim umjetnicima, ali i sakralnim spomenicima kulture.

Iz svih tih kulturno-umjetničkih spomenika može se iščitati da je Marjan u stvari posebno mjesto u povijesti grada Splita.

Budući da je Marjanska šuma primjer uspjelog pokušaja obnavljanja ogoljelog krša, 1964. godine Zavod za zaštitu prirode proglašava poluotok Marjan sa Sustjepanom posebnim zaštićenim objektom prirode, površine oko 307 ha.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, Marjan spada u kategoriju park-šume, s namjenom očuvanja prirodne ili sađene šume, odmor i rekreaciju.

Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan u suradnji s Fotoklubom Split želi ukazati na problem očuvanja prirodne i kulturne baštine, kao i njihovu obnovu, posebno u vremenu svekolikog turističkog zamaha i ogromne posjećenosti grada koji diše pod Marjanom.

 

UVJETI SUDJELOVANJA

Fotografije se šalju elektroničkom poštom na e-mail adresu: marijana.carevski.balic@marjan-parksuma.hr  i info@fotoklubsplit.hr

Fotografije trebaju biti u JPEG ili TIFF formatu, duže stranice 45 cm (300 dpi).

Naziv fotografije treba sadržavati ime i prezime autora/autorice i naziv fotografije.

Pojedinac može poslati najviše do 5 fotografija pojedinačno i jednu kolekciju/seriju do 4 fotografije.

Pravo sudjelovanja imaju fotografije snimljene na području park-šume Marjan u 2017. godini.

Fotografije će se zaprimati do 1. prosinca 2017., a rezultati će biti objavljeni do 25. prosinca 2017. na webu Fotokluba Split i Park šume Marjan.

Fotografije se mogu poslati isključivo e-mailom i to putem servisa za slanje velikih datoteka (npr. Wetransfer, Dropbox ili Jumbo mail) i taj link umetnite u mail prilikom prijave.

Svaki autor suglasan je da njegove fotografije bez naknade mogu biti objavljivane u katalogu, na web stranicama, društvenim mrežama, te ostalim medijima i publikacijama u svrhu promocije ovog natječaja, park-šume Marjan i organizatora natječaja.

Žiri u sastavu Maja Prgomet, Feđa Klarić, Valentino Bilić Prcić, Ante Verzotti i Antonela Čmrlec, za nabolje ocijenjene fotografije će dodijeliti slijedeće nagrade:

1. nagrada u iznosu od 1500 kn

2. nagrada u iznosu od 1000 kn

3. nagrada u iznosu od 500 kn

1. nagrada za kolekciju u iznosu od 1500kn

Izložba najboljih fotografija (uz mogućnost organizacije pokretnih izložbi u narednim razdobljima, a u organizaciji Javne ustanove)  otvorit će se u prvim minutama Nove godine u Galeriji fotografije Fotokluba Split, a tad će se i najuspješnijim sudionicima dodijeliti nagrade i priznanja.

Inspirirajte se povezanom marjanskom baštinom i prirodom: http://www.marjan-parksuma.hr/vijesti/dani-europske-bastine-priroda-i-bastina-krajolik-pun-mogucnosti

 

INFO: marijana.carevski.balic@marjan-parksuma.hr ili na broj telefona 099/484-2955. info@fotoklubsplit.hr ili na broj telefona 021 347 597.

 

FB EVENT: https://goo.gl/id5rCy