Gradsko kazalište lutaka Split donosi dvije nove predstave koje možete pogledati online

Nakon  “Šporkog Špira i Neposlušne Tonke” i “Stonoge Goge”, koje su registrirale više od 10.000 pregleda, Gradsko kazalište lutaka Split nastavlja s programom Kazalište na daljinu.

Već ovaj tjedan GKL SPLIT  donosi vam dvije nove online premijere: 26.3. "Grga Čvarak" i 28.3. "Did i repa"!
Ostanite doma, i na daljinu uživajte u predstavama.

Ratko Zvrko

GRGA ČVARAK

Režija: Dario Harjaček

Online premijera predstave - četvrtak 26.3. u 18 h

https://www.youtube.com/watch?v=pCBttegDz6Q&t=1091s

Režija i songovi: Dario Harjaček

Dramatizacija: Ana Prolić

Scenografija: Vesna Režić

Kostimografija i lutke: Ana Marin

Glazba: Gordan Tudor

Igraju: Franjo Đaković, Petra Kovačić, Alin Antunović, Ivan Medić, Tvrtko Štajcer, Andrea Majica i Branimir Rakić

Poznata pjesma hrvatskog pisca Ratka Zvrka o dječaku koji je čas ovakav, čas onakav, svojom scenskom adaptacijom progovorit će o djeci koju se određuje kao  neposlušnu, zločestu, neprilagođenu, neodgojenu, nezainteresiranu, manje sposobnu (a posljedično i manje vrijednu). O djeci koja zbog svoje specifičnosti u recepciji i percepciji svijeta oko sebe, drugačije i reagiraju na njega. O djeci čija emocionalna impulzivnost postaje kamen spoticanja njima samima, njihovim obiteljima, njihovoj okolini te rezultira nerazumijevanjem, odbacivanjem, isključivanjem i osudom. Takva djeca, poljuljane samosvijesti, teže uče socijalne vještine, teže stječu prijatelje, teže pronalaze svoje mjesto pod suncem. Sve im to, dakako, donosi osjećaj manje vrijednosti, zbunjenost, nesigurnost, tugu, osjećaj krivnje. U svjetlu znanstvenih spoznaja - kako o tome što se to zbiva u glavama, tijelima, srcima takve djece, tako i o tome kako im pristupiti, olakšati, kako ih integrirati - ova predstava želi potaknuti gledatelje na propitivanje viđenja poznatog suharka i raščupanka, ali i sve druge drugačije, „naopake“ djece, imajući u vidu i „drugu stranu“ odnosa – djecu kojoj drugo dijete remeti mir, ulazi u privatan prostor, stvara „buku“.

Naš je Grga Čvarak našao svoj put do toga da bude prihvaćen od okoline. Kao i do toga da prihvati sam sebe. Baš takvog, savršeno naopakog. Na tom su putu i ostali likovi - i djeca i odrasli- zadobili nove spoznaje, perspektive, ali i prijatelja.

Ana Prolić

Što kazati? Što bi trebalo naučiti? Kako bi stvari trebale izgledati? Tamo gdje se uči, na tom mjestu koje se zove škola, sve se uglavnom zna. I tko gdje sjedi, i u koliko je sati užina, i koliko je sto plus sto. No je li to dovoljno? Postavljajući pitanje što škola može ponuditi Grgi Čvarku, onome čije ruke i noge same biraju svoje puteve, onome kojem misli izlijeću iz uskih redaka školskih bilježnica, pitamo se zaslužuju li sva djeca više. Govori li Grga Čvarak samo jasno svojim djelima ono što svako dijete traži za sebe: učiti slobodu, ne biti zastrašen svijetom odraslih koji težak teret ozbiljnosti nesmiljeno nabacuju na ranjiva dječja leđa. Djeca moraju znati da imaju pravo na više, da imaju pravo biti djeca, da imaju pravo na svoja lutanja, na svoju igru. Djeca imaju pravo znati da škola treba pripadati njima, a ne oni školi. I zato naš Grga Čvarak na kraju poručuje djeci:

Sjediti na mjestu

nekad svakom bude tlaka.

Učionica je mala.

Svakom treba više zraka.

Skočiti iz klupe

nekad morali bi svi,

lovit muhe zrakom,

glasno pričat, puzati.

Takvu školu želi svako dijete

u kojoj kada zrakom muhe lete

ostavljamo teke, račune, olovke

i hvatamo se svi za muholovke.

Dario Harjaček

Premijera: 17. ožujka 2018.

DID I REPA

Redateljica: Anica Tomić
Dramaturginja i koreografkinja: Jelena Kovačić
Skladatelj: Nenad Kovačić 
Scenografkinja i kostimografija: Sunčica Jerković

Prva javna izvedba: 5. lipnja 2012. / Premijera: 29. rujna 2012.

Igraju: Nikša Arčanin, Milena Blažanović, Milana Buzolić – Vučica, Petar Konkoj, Andrea Majica, Ivan Medić, Marko Petrić, Mia Roknić (alt. Lara Živolić) i Sanja Vidan.

Iako kao osnovni motiv koristi rusku narodnu priču, predstava „Did i repa“ inspirirana je prije svega životom, ritmom i zvukom Dalmatinske zagore, koracima vrličkog kola i prodornim odjekom gange. Njena priča započinje u mitskom selu koje možda postoji još jedino u sjećanju. Desetogodišnja djevojčica ljeto provodi s Didom i Babom, daleko od grada i njegove užurbane svakodnevice. Selo u koje je stigla živi drugačijim ritmom. U njemu životinje i ljudi žive zajedno dok zrikanje zrikavaca i cvrkut ptica neprestano odjekuju. Repa koju sade obećava im sigurniju zimu, a kiša koju čekaju dolazi kao nagrada za strpljenje. Za djevojčicu to mitsko selo postaje prostor sazrijevanja i čuvar jednog davno minulog vremena. „Did i repa“ tako su priča o  težini i ljepoti života u Zagori, ali i priča o inicijaciji u svijet koji nas je strpljivo učio kako živjeti. Posvećena je svim našim didama i babama zbog kojih su naša sjećanja na djetinjstvo toplija i ljepša.

Iz pressa:

"Ne vidi se često predstava u kojoj su se svi elementi, od glume do svjetla i plesa, ukomponirali poput lego kockica u sklad i pravo kazališno veselje."
(Jasmina Parić, "PROSJACI I SINOVI" ZA KLINCE I STARIJE, Slobodna Dalmacija, 1.10.2012.)

Nagrade:

13. Naj, naj, naj festival, Zagreb, 2013.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini,
Nagrada Milani Buzolić- Vučica za najbolju žensku ulogu, za ulogu Babe,
Nagrada Anici Tomić za najbolju režiju,
Nagrada Jeleni Kovačić za najbolju dramaturgiju.


6.Mali Marulić, Split, 2013.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini,
Nagrada Anici Tomić za najbolju režiju,
Nagrada Nenadu Kovačiću za najbolju glazbu. 

 

12. Međunarodni dječji festival "Pozorište Zvezdarište", Beograd

Grand Prix za predstavu "Did i repa"

Nagrada za glumca festivala Marku Petriću za ulogu Mage u predstavi "Did i repa"