Greta Vuković izlaže u Fotoklubu Split

U petak, 1. veljače 2019. u 19 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5 otvorit će se izložba "Personal" mlade splitske fotografkinje Grete Vuković.

Radi se o seriji crno-bijelih muških aktova kojima autorica evocira pitanja tjelesnosti, seksualnosti i muško-ženskih uloga u suvremenom svijetu. Stilski minimalistička,izložba počiva na igri svjetla i tjelesnih figura - postavljanjem muškog tijela u vizualni kontekst tipično rezerviran za žensku ulogu autorica daje naslutiti rijetko viđenu, krhku i ranjivu stranu muškarca.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita, a možete je razgledati do 15. veljače 2019.

Iz predgovora:
Suptilni govor fotografije posjeduje nenadmašnu snagu, a kada se ta fotografija nađe u dodiru s polugoljenim, nepretencioznim i nadasve senzibilnim prikazom muškog tijela možemo se osjetiti uvučenim u nesvakidašnju priču o aktu. Naime, u današnjem svijetu kada je iluzija o ljepoti tijela svedena na određene atribute i zadane proporcije odmak od toga dođe kao osvježenje. Autorica nam donosi netipičnu viziju muškarca oslobođenog od normi oblika. Model je udaljen od sterotipa i u prezentiranom nizu crno-bijelih fotografija imamo priliku vidjeti još jedan aspekt akt-fotografije.
Izložene fotografije uvode nas u intiman prostor autora i modela izgrađen na međusobnom povjerenju. Model muškarca gledamo iz različitih kuteva i položaja. Njegovo izloženo tijelo nenametljivo ulazi u naše vidno polje i pratimo ga kroz senzibilne mijene pokreta. Odvažno predstavljena krhkost muškarca koji nije slab, iako posjeduje ranjivost utkana je u sve aspekte izloženih fotografija. Konflikt i dualizam je sveprisutan, kako i sama autorica naglašava, a zasniva se na borbi između skrivanja i svojevrsne anonimnosti do želje za otkrivanjem. Upravo je u toj borbi zarobljen viđeni akt, a mi kao ona treća, promatračka strana težimo k otkriću.
Autorica je svoju inspiraciju evocirala iz radova starih majstora akt-fotografije te iz ljubavi prema filmu noir. Predstavljena izložba omogućava nam ulazak u autoričin proces istraživanja muškog tijela koji je sofisticiran i elegantan. Čak i svjetlo koje u trenucima djeluje prigušeno doprinosi ezoteričnom doživljaju svevremenskog muškog akta unutar crno-bijelog kontrasta.
Snažna potreba Grete Vuković da kroz predstavljeni ciklus fotografija potakne promatrača na promišljanje o percepciji muškog tijela kako u umjetnosti, tako i u današnjem svijetu prisiljava nas da u vlastitu svijest utkamo misli o stereotipiziranju i projekciji tijela kroz razne medije.

Ana Vukas, mag.pov.umj.