Hajduk organizira izložbu “Pod bijelim barjakom od 1911.”

HNK Hajduk organizira izložbu "Pod bijelim barjakom od 1911." koja je posvećena privrženosti voljenom Klubu kroz 108. godina kontinuiranog članstva. Izložba se održava u prizemlju City Center one i trajat će četiri dana, a svečano otvorenje je u četvrtak (7. ožujka) u 18 sati.

Kroz brojne fotografije, novinske članke, povijesne dokumente i video uratke posjetitelji se mogu uvjeriti u bogatu povijest djelovanja Hajdukovih članova, od samih začetaka Kluba pa sve do današnjeg dana.

Govoriti o Hajdukovoj sadržajnoj povijesti može se na toliko načina i iz toliko perspektiva da se sve sigurno ne može obuhvatiti samo jednom izložbom. Bogata tradicija Kluba čija posebnost se kao neprekidna nit i svojevrsni lajtmotiv postojanja proteže od osnutka do danas, ogleda se u brojnim dokumentima, knjigama, fotografijama, službenim i neslužbenim, kao i u sjećanjima njegovih ljudi, navijača koji su od 1911. okupljeni pod bijeli barjak čuvali tu posebnost. 

Upravo njima i njihovoj sponi s Klubom posvećena je ova izložba. Tom fragmentu bez kojeg je Hajduk nezamisliv, a njegovo postojanje vrlo vjerojatno bi bilo sasvim drugačije da ih nije.

Članstvo. Zajednički nazivnik svih bitnih događaja Hajdukova života. Tradicija članstva kao zaštitni znak kojega nalazimo još u prvim dokumentima, u prvoj godini njegova postojanja i koja se nastavlja u kasnijim desetljećima, a bez čijeg se doprinosa neki ključni trenuci i uspjesi ne bi dogodili 

Potražimo li u prošlosti ogledalo sadašnjosti, kako to uvijek biva, naći ćemo upravo to. Nas današnje članove i naše akcije već upisane u genetske kodove ovoga Kluba. Temelje salivene od samih početaka, čvrste temelje koji čak i poljuljani uvijek opstaju. 

Izložba nam otkriva da je i sami čin učlanjivanja kao i participacija u radu Kluba kroz skupštine, materijalne i nematerijalne donacije te odnos uprave s članovima, građen na transparentnosti i uzajamnom povjerenju, u mnogim bitnim trenucima bio ključan za Klub. Ali nije se uloga članstva zaustavila samo na tome. Naprotiv, članstvo se promeće i u ambasadore Hajdukovog imena i slave diljem svijeta. Brojna povjereništva, Društva prijatelja Hajduka, Bile noći od Pule do Melbournea, organizacija klupskih turneja, imenovanje brodova, zgrada i ulica. Gotovo da nema kutka svijeta do kojeg nije doprla energija rođena na Starom Placu. Pod njegov barjak, možemo bez pretjerivanja tvrditi, stali su i kontinenti, i prinčevi, i novorođenčad,i  ribari, i doktori, i umjetnici, i pomorci.  Sve različitosti samo jedan barjak može ujediniti.

 

Više informacija potražite na hajduk.hr