Hit FMFS-a konačno i u splitskom kinu

"U mojim godinama još skrivam da pušim" je francusko-alžirska priča o ženama okupljenima u tradicionalnoj muslimanskoj kupelji, hammamu, a nakon premijere na FMFS-u možete je ponovno pogledati ponovno u Splitu i to kinu Karaman u četiri termina:

Četvrtak (19.04.) - 17:15 h
Petak (20.04.) - 19:15 h
Nedjelja (22.04.) - 19:15 h
Ponedjeljak (23.04.) - 21:00 h


Vrata tradicionalne muslimanske kupelji, hammama, otvorena su ženama svih dobi, društvenih statusa i svjetonazora, od majki i supruga, preko ljubavnica, djevica, do liberalki i radikalnih islamistica. Običan je dan u hammamu u kojem radi Fatima, daleko od pogleda muškaraca još se jednom okuplja raznolika skupina žena, svaka sa svojom jedinstvenom pričom. Nakon što se na vratima pojavi neočekivani posjetitelj, Fatimina ustaljena rutina posla ozbiljno je narušena, a jedan običan radni dan pretvara se u životno važan poduhvat.

Film je dobio nagradu publike na filmskom festivalu u Solunu, a odlično ga je prihvatila publika Festival mediteranskog filma Split i Kino Mediteran gdje je film premijerno prikazan.

2010. godine, nakon izvedbe predstave u Parizu, Rayhana Obermeyer je bila napadnuta od strane vjerskih ekstremista koji su je polili benzinom i pokušali zapaliti. Redateljičina borba se još nastavlja, film je sada zabranjen u Alžiru i svim arapskim muslimanskim zemljama.

Sa 55 godina Rayhana je postala debitantica, a priča ide ovako. Karijeru je započela kao konobarica, pa je postala kazališna glumica, a nakon toga dramska spisateljica i na kraju scenaristica i redateljica.

Sedam godina igrala je na daskama kazališta istoimena Rayhanina predstava na francuskom o ženama koje se kupaju u hammamu i pričaju o svojim iskustvima, a sada je pretočena u film o ženama koje u hammamu slave slobodu.