Hitovi Festivala mediteranskog filma Split stižu na Brač, Hvar i Vis

Festival mediteranskog filma Split idućeg tjedna seli na otoke - dašak atmosfere omiljene kulturne manifestacije stiže na Brač, Hvar i Vis. Od 18. do 21. srpnja FMFS hit filmove iz svog ovogodišnjeg programa šalje kinima u Bolu, Supetru, Hvaru, Jelsi i Komiži.

Film "Lunana" stiže s nominacijom za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, a gledatelje će odvesti u egzotične krajolike dalekog Butana. Redatelj i scenarist Pawo Choyning Dorji u filmu idealnom za upuštanje u ljetnim kinima, kroz toplu priču o prijateljstvu i rušenju predrasuda, prati mladog učitelja koji čezne za pjevačkom karijerom u Australiji. No prije odlaska čeka ga praksa u izoliranom planinskog selu. "Lunana" je prema glasovima publike najbolje ocijenjeni film 15. FMFS-a.

Oni koji uživaju u filmovima koji su napeti do posljednje sekunde ne bi smjeli propustiti "Puno radno vrijeme" francuskog redatelja Erica Gravela koji je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji. Snimanju drame o samohranoj majci zaposlenoj u luksuznom hotelu koja se bori za bolji život redatelj je pristupio kao snimanju trilera, time dodatno angažirajući gledatelje.

Uoči projekcija dugometražnih naslova publika će imati priliku pogledati i odlične kratke hrvatske filmove. Tako na turneju ide "Carpe Diem", prava otočka priča o sukobu susjeda privatnih iznajmljivača, a za koju je redatelj Filip Antonio Lizatović na FMFS-u nagrađeni Udicom za najbolji hrvatski kratkometražni film u programu "Ješke". Otočani će imati priliku pogledati i "Sprovod" redatelja Šimuna Šituma za kojeg je na FMFS-u osvojio dvije nagradu, žirija za najbolji scenarij, i glavnu nagradu publike.

Raspored gostovanja:
 

Supetar
18.7. Carpe Diem + Lunana
21.7. Sprovod + Puno radno vrijeme

Hvar
18.7. Carpe Diem + Lunana
21.7. Sprovod + Puno radno vrijeme

Jelsa
18.7. Carpe Diem + Lunana
22.7. Sprovod + Puno radno vrijeme

Komiža
18.7. Carpe Diem + Lunana
22.7. Sprovod + Puno radno vrijeme

Bol
21.7. Carpe Diem + Lunana
24.7. Sprovod + Puno radno vrijeme