Hrvatska premijera "Optužene" večeras na Bačvicama

Argentinsko-meksički film "Optužena" hrvatsku premijeru ima večeras u 21:30 sati u ljetnom kinu "Bačvice", a u sklopu 12. Festivala mediteranskog filma Split. Redatelj Gonzalo Tobal donosi priču o djevojci Dolores koja je živjela bezbrižnim studentskim životom dok njezina najbolja prijateljica nije brutalno ubijena. Dvije godine kasnije, Dolores je jedina optužena za okrutni zločin koji privlači veliku pozornost medija i stavlja je u središte javnosti, pri čemu svatko ima mišljenje o njezinoj nevinosti ili krivnji. Film je svjetsku premijeru imao na festivalu u Veneciji, nakon čega su se zaredali hvalospjevi kritičara prema scenariju, ali i glumi mlade Lali Esposito koja je u rodnoj Argentini velika zvijezda.

U "Zlatnim vratima" u 19 sati prikazuju se "Ptice ljeta", vizualno impresivna priča o nastanku narko-kartela u Kolumbiji koja je svoju premijeru imala na festivalu u Cannesu, a našla se i na širem popisu kandidata za Oscara. Radnja je smještena u sedamdesete godina prošlog stoljeća, dok se Amerikom širila hipijevska kultura, Kolumbiju je pogodila groznica uzgoja marihuane, pretvarajući dotadašnje poljoprivrednike u poslovne ljude.

Današnja "Ješka" na Bačvicama je "Pivac" redateljice Sabrine Begović-Ćorić, nastao prema kratkoj priči Tanje Mravak, a prati mladu seosku kućanicu Anđu koja na Dan žena konačno skupi hrabrosti prijaviti zlostavljanje u obitelji. U "Zlatnim vratima" prikazuje se animirani "Udahnut život" kojeg zajednički potpisuju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson.

U besplatnom kinu ispred Doma mladih i večeras su od 21:30 sati na rasporedu prave poslastice za ljubitelje kraće forme, prikazuju se kratkometražni filmovi iz Južne Amerike i Švedske.