Izložba Alme Trtovac 'The Lighthouse' u Jugoistočnoj kuli

Izložba  mlade zagrebačke umjetnice Alme Trtovac ''The Lighthouse''  otvara u Jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače u četvrtak, 7.11. 2019.  u 19:00  sati.

Izložba ''The Lighthouse'', u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika – Split, se može pogledati do 21. studenog (pon - pet. od 10:00 do 14:00 h).  

THE LIGHTHOUSE

______________

Alma Trtovac, svoju izložbu ironičnog naziva The Lighthouse, kao i istoimenu skulpturu, ne smješta slučajno upravo u grad Split. Ovaj grad, kao i većina turističkih destinacija na Jadranskoj obali tijekom turističke sezone muku muči s otpadom, dok vlasti, čini se, okreću glavu od problema, a sankcije za ostavljanje smeća po ulicama i plažama gotovo da i ne postoje.

Interaktivna skulptura, odnosno, svjetionik izgrađena je od vreća smeća koje reagiraju na pokrete posjetitelja, pomičući se, iskačući i napuhujući se, a sve kako bi ga „zaskočile“ kad se najmanje nada. Na vrhu Alminog svjetionika, umjesto reflektora, nalaze se projektori koji na galerijske zidove bacaju „svjetlosne signale“ – projekcije,  čije naizmjenično paljenje i gašenje  simulira rotaciju svjetala na svjetioniku. Video projekcije prikazuju tipične momente s ljetovanja – kupanja u moru ili šetnje gradskim trgovima, a fokus umjetničine kamere uperen je u smeće ostavljeno na javim površinama, kojeg turisti nonšalantno zaobilaze šećući i uživajući u ljetnim radostima.  Pozicionirajući svoj svjetionik u samo središte galerijskog prostora omogućena je komunikacija između recipijenata i rada koji „radi“, prateći svojim pomicanjem posjetitelje u stopu, čime umjetnica implicira kako će nas zanemarivanje problema otpada i zatvaranje očiju pred istim kad-tad sustići. Radom koji živi tek ukoliko je čovjek u neposrednoj blizini, Alma ne pokušava samo isprovocirati posjetitelje na reakciju, već, na duhovit način, ukazuju na to koliko je, s jedne strane, sam problem aktualan i živ, dok se, s druge strane, u radu jasno iščitava poruka o odgovornosti društva u cjelini za šire ekološke probleme i posljedice s kojima se suočava. 

Ironijski procijep između naziva i sadržaja izložbe umjetnica koristi kao diskurzivnu strategiju kojom želi u posjetitelja izazvati iznevjereno očekivanje, pri čemu njen svjetionik sazdan od smeća ne ukazuje na pravi put i spas od mogućeg brodoloma, već upravo suprotno - put ka neminovnom brodolomu.

Iz predgovora Mirna Rul

O AUTORICI

Alma Trtovac rođena je 1988. godine u Zagrebu. 2012. godine završava diplomski sveučilišni studij slikarstva pri Akademiji likovnih umjetnosti U Zagrebu, u klasi profesora Zoltana Novaka. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Izlagala je na pet samostalnih i desetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, Rijeka, Šibenik, Bjelovar, Beč, Sofia, Dresden),te gostovala na umjetničkim rezidencijama u Beču (2010), Parizu (2014),Kaunasu (2017) i Leipzigu (2019).

Bavi se slikarstvom, i multimedijalnom umjetnošću. Neke od glavnih tema i pitanja koje problematizira u svojim radovima obuhvaćaju osvješćivanje te prikazivanje heterogenosti i slojevitosti opsega pojma percepcije stvarnosti i realnosti.

www.almatrtovac.com