Izložba ''Arhiv odsutnog'' Stele Mikulin u splitskoj galeriji Loggia

HULU Split  i Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata ulaze u četvrtu godinu uspješne kulturne suradnje na području suvremene umjetnosti.  Ovogodišnji program HULU-a u galeriji Loggia započinje samostalnom izložbom mlade umjetnice Stele Mikulin koja se u svom radu bavi problematikom nasljeđa, doma, reminiscencije i formiranja identiteta, a istražuje ih kroz elemente prostora i vremena. 

Izložba '' Arhiv odsutnog''  Stele Mikulin se otvara u petak  31. ožujka u 20:00 sati u izložbenom prostoru Loggia, a može se pogledati do 21.4. 2023. Kustosica izložbe je Lucija Ečim. Ulaz je slobodan.

''Ladice arhiva naše memorije neprestano se pretresaju, preslaguju, ispražnjavaju i ponovno popunjavaju. Naše prve memorije vezane su uz obiteljski dom, iskustva i osobe koji su ga ispunjavali. Prema riječima Gastona Bachelarda, dom je prvi mikrokozmos kojeg obitavamo i koji je duboko urezan u fizičku memoriju našeg tijela – tako ćemo, na primjer, instinktivno pripaziti s vratima koja škripe ili pak bez problema pronaći utičnicu za svjetlo u zamračenoj sobi. No, što se događa sa sjećanjem prostora obiteljskog doma u odsustvu njegove neposredne materijalnosti? Blijedi li zajedno s memorijom prostora doma njegova vjerodostojnost? I što sve čini dom?

Ova pitanja u svom radu problematizira umjetnica Stela Mikulin, koja kroz prostore obiteljske kuće, dvorišta i vrta propituje odnos prisutnog i odsutnog, kao i konstrukcije vlastitih misaonih koncepata koji nostalgično nadomještaju izgubljena sjećanja. ''  

(iz predgovora, Lucija Ečim)