Izložba Društveno angažiranih video instalacija 3 - (DAVI 3) u Galeriji Škola

Izložba Društveno angažiranih video instalacija (DAVI) učenika odjela fotografski dizajner Škole likovnih umjetnosti Split na najboljem je putu da se ustali kao vrijedna splitska pa i hrvatska tradicija iz odgojno-obrazovne, kulturne, aktivističke i umjetničke sfere. DAVI je stigao do svog trećeg izdanja koje obilježava partnerstvo između Škole likovnih umjetnosti Split i Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Marko Njegić, kustos izložbe navodi: “Video radovi ili medijske instalacije ponovno nastaju kao kulminacija radionica pod stručnim mentorskim vodstvom cijenjenih filmskih profesionalaca, profesora i umjetnika (Sandra Sterle, Toni Meštrović, Gildo Bavčević, Goran Čače, Ivan Perić, Hrvoje Zuanić) koje su revno pohađali maturanti Škole likovnih umjetnosti. Mladi su i ove godine dali kreativnosti na volju i pronašli vlastitu "autorsku" slobodu da izraze mišljenje u vezi svijeta oko nas i neuralgičnih točaka društva, te ih interpretiraju pomirujući aktivizam i umjetnost. Svaki učenik pokazao je zrelo društveno (odabir angažirane teme) i filmsko promišljanje (poznavanje jezika filma), što je pretočio u video(instalaciju).

"Inkubator" Barbare Nadračić je jedno kanalna instalacija izložena u kontejneru za reciklažu plastike, "modernom bankomatu", "saći košnice multipliciranih ljudi" i "nukleusu društvenog života". Subjekt snimanja je nago žensko tijelo u položaju fetusa, okruženo plastičnim bocama i bombardirano deformiranim glasovima društva. Kamera se postupno približava tijelu djevojke i potom od nje(ga) udaljava dok ona s rukama prekrivenim licem ne postane sve dalja i dalja, tj. manja i manja, veličine čepa na praznoj plastičnoj boci.

Josipa Protić bavi se jednom drugom "prazninom" u također jedno kanalnoj video instalaciji "Blato-New York". Montažni slalom kroz Blato na otoku Korčuli i New York kontrastira pustoš i gradsku vrevu, šačicu i more ljudi, sve kroz prizmu određenih sličnosti u urbanizmu (numerički model ulica/avenija) i prevladavajućih razlika koje skreću pozornost na (društvenu i kulturnu) zamrlost otočkih mjesta. Jedno kanalna video instalacija

"Ljubav je na selu" Marka Samodola preuzima štafetu preokupacija od prethodne i u formi gorke parodije na istoimeni reality show otkriva realnost iza romantične seoske idile. Zatvorene, zapuštene i napuštene kuće, nigdje žive duše ni ljubavi. Samo selo. Ljubav je u gradu. Dušom i ljubavi vrvi dvo kanalna video instalacija

"U četiri oka" Stelle Roso, najintimniji uradak u nizu koji se gleda i sluša i - osjeća. U prvom i drugom planu je ljubav majke Zdenke prema kćerki Nikolini, oboljeloj od najtežeg oblika cerebralne paralize. Majka nježno češlja kćerkinu kosu, radi joj pletenice i pripovijeda njihovu priču, stoički prihvaćajući svoju veliku žrtvu za dijete na tragu Michelangelove "Piete".

Višekanalna video instalacija "Solastalgija" Vlatka Uljevića funkcionira i kao eksperimentalni film na temu titularnog osjećaja žalosti ili zabrinutosti zbog prirodnih, ekoloških promjena koje utječu na našu okolinu, s motivima koji se fino nadovezuju na "Blato-New York" i "Ljubav je na selu" (prazne ljuljačke), ali i pričaju neku svoju storiju uz bagere, rovokopače i kontrastne prizore stvaranja i razaranja (gradnja kuća-posječena stabla).

Konačno, "Zlatno tele" je najsmioniji i društveno najaktualniji komad izložbe DAVI 3 - proširena stvarnost u vidu zlatnog kalašnjikova koji lebdi iznad bijelog postamenta. Pozlaćeni AK-47 djeluje kao da je "posuđen" iz filmova, no to je, ipak, samo filmski privid "proširene stvarnosti" od "Gospodara rata" do "Jokera". "Zlatno tele" je anti-nasilna reakcija na glorifikaciju (nedavnog) nasilja iz naše zbilje.


Svečano otvaranje  izložbe je u srijedu 11.03.2020. u Galeriji Škola (Fausta Vrančića 15, pokraj Umjetničke škole) u 19.30h, a izložba ostaje otvorena do 20.04.2020.
Izložbu je moguće pogledati od svaki radnim radnom od ponedjeljka do petka od 17 do 20h.