Izložba Feđe Klarića "12. igrač Hajduka" u Fotoklubu Split

Izložba fotografija ikone splitskog i hrvatskog fotoreporterstva, našeg dragog Feđe Klarića, pod nazivom "12. igrač Hajduka" biti će otvorena u četvrtak 9. lipnja u 20h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5. Izložba je posvećena navijačima, za koje se često kaže da se nogomet radi njih i igra, i to u vrijeme kada počinje EP u nogometu. Navijačke fotografije koje će biti izložene potječu od početka 70.-ih godina prošlog stoljeća, pa do današnjih dana.
 
Izložbu će otvoriti novinar Leo Kovačić.
 
Izložba će biti otvorena do 29. lipnja 2016.
 

Iz kataloga: 

Feđa Klarić (1946.) desetljećima je kroničar zbivanja na splitskom i dalmatinskom području, ali i na širem području bivše Jugoslavije, Hrvatske i Europe. Preko 40 godina vjeran je svim žanrovima novinske fotografije: politike, kulture, sporta, društvenih zbivanja, a ni danas ne miruje. Feđa je u pravom je smislu i fotoreporter i novinar, čije fotografije uvijek nose najsvježiju novinsku vijest i svojim je djelom obilježio drugu polovicu dvadesetog stoljeća. Zbog svega toga zaslužio je brojne nagrade a prije mjesec dana i Nagradu za životno djelo 'Otokar Keršovani' koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo, kao prvi fotoreporter u povijesti najvišeg novinarskog priznanja.

Hajduka, a s njim i najstariju navijačku grupu u Europi - splitsku Torcidu, snima otkad je uzeo fotoaparat u ruke. Zapravo, zbog Hajduka je, priznaje, i počeo fotografirati - jer je tako mogao mukte na utakmicu, pa od kraja šezdesetih do danas bilježi sve važne događaje vezane uz klub i oko njega, od euforičnih trenutaka pretrpanog Starog placa na kojem se zidala ljubav prema 'bijelima', selidbe na novi velebni Poljud, vatrenih dočeka prvaka, 'plamtećih' tribina i koreografija, do spektakularne proslave njegove stogodišnjice i velikog prosvjeda na Rivi kada je više od 30 tisuća ljudi ustalo protiv aktualne nogometne klike i njihova šporka poimanja ovog sporta.

U tridesetak fotografija nastalih tijekom bogate karijere, Feđa nam i ovoga puta majstorski donosi preslik čitave jedne epohe, i to baš kroz priču najvjernijih navijača. Ne kao suhoparni memento, već istinski spomenar nabijen pravim emocijama, prigušenom tutnjavom pirotehnike i bubnjevima sa sjevera.

A zašto '12. igrač'? Jednostavno: dvanaesti igrač nema ugovor, nikada ne igra za plaću, nikada, ama baš nikada neće ostvariti transfer u neku bogatiju ligu ili klub, niti će za svoj doprinos momčadi tražiti priznanje. Dvanaesti igrač je nezamjenjiv, bez njega ništa nije isto, niti ima smisla.

Zna to Feđa. Uostalom, i on je sam '12. igrač', samo što je njegova tribina malo veća . Naime, osim za Hajduk, on vam druka za cili Split i Dalmaciju...

Leo Kovačić