Izložba Matka Biljka i Bože Vukičevića "Svjedoci povijesti" u Prokulturi

U povodu 31. godišnjice početka Domovinskog rata, Prokultura – Opservatorij kulturnih politika ima čast najaviti i pozvati Vas na otvorenje izložbe hrvatske ratne fotografije fotoreportera Matka Biljka i Bože Vukičevića pod naslovom SVJEDOCI POVIJESTI. Izložbu koja će biti predstavljena u ponedjeljak, 7. 11. u 19 h u Prokulturi - Kući jezika i kulture Peristil, kao i ostatak bogatog programa, inicirala je i pripremila Zaklada hrvatskog sjećanja pod vodstvom predsjednice gospođe Antonije Jolić, kustosice, grafičke dizajnerice i istraživačice javne politike kulture sjećanja.  

Uz pripadajući katalog izložba predstavlja tek mali dio opusa ove dvojice velikana hrvatske fotografije. Zahvaljujući prikupljanju bogate građe nastale u vrijeme Domovinskog rata, Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i Hrvatskog povijesnog muzeja te maru Zaklade hrvatskog sjećanja i sami postajemo svjedoci jednog izvanrednog vremena hrvatske povijesti.

Početak svoje profesionalne fotoreporterske karijere Matko Biljak i Bože Vukičević započeli su u Slobodnoj Dalmaciji upravo u tim presudnim godinama stvaranja hrvatske države. Spletom okolnosti i svoje hrabrosti, postali su ratni fotoreporteri, ostvarivši trajna svjedočanstva najtežih, ali i najvažnijih trenutaka suvremene hrvatske povijesti. Ova zajednička izložba prikazat će po prvi put u njihovom gradu tek mali dio ogromnog, tragičnog opusa, ističući važnost uloge predanog pojedinca koji je svojim radom posvjedočio Hrvatskoj i cijelom svijetu nepravednost rata i agresije na mladu državu, bitno pridonoseći njenom priznanju. (A. Jolić)

Matko Biljak, rođen 1968. godine u Splitu, fotografijom se bavi od 1985. godine, od 1997. radi u «Slobodnoj Dalmaciji» kao fotoreporter, od 2007 godine do danas urednik je fotografije u Slobodnoj Dalmaciji na dnevnim i specijaliziranim izdanjima. Do sada je uredio više foto-monografija i knjiga u izdanju Slobodne Dalmacije. Od 1991. godine aktivno je bilježio rat u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini gdje je obišao sva ratišta. U Hrvatskoj je dva puta bio zarobljen kao ratni reporter. Od 1993. godine do 2005. radi za Reuters kao fotograf i urednik. Fotografije je objavljivao u brojim stranim novinama i časopisima (Time magazine, Newsweek, Der Spiegel, Stern, Times, LA Times, Washington Post, Guardian, Paris Match, Le Figaro, Usa Today...) Objavljuje fotografije u monografijama i knjigama, izlagao je na više od 40 skupnih  i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu na kojima je više puta nagrađivan. Dobitnik je prve Zlatne kamere-nagrade HND-a 1991. godine za fotografiju.

Božo Vukičević rođen 1966. god. u Splitu, fotografijom se bavi od 1987. godine. 1990. dobiva stalni posao fotoreportera u Slobodnoj Dalmaciji. Početkom rata u Hrvatskoj 1991. fotografira ratna događanja: od istočne Slavonije, Posavine, Banije, Zapadne Slavonije, preko dalmatinskih ratišta - Zadar, Šibenik, bojišnica u Zagori, do juga Hrvatske, kao i akciju "Oluja" kojom završava razdoblje ratnog reporterstva. Paralelno sa ratnim zbivanjima u Hrvatskoj pokriva i ratna događanja u susjednoj Bosni i Hercegovini. U tim ratnim godinama počinje surađivati sa foto agencijom "Associated Press" zahvaljujući kojoj objavljuje niz zapaženih fotografija u raznim inozemnim medijima. Vraća se svakodnevnom poslu radeći reportaže, teme i događanja od političkih, kulturnih, sportskih.... Od 2006. godine radi kao urednik fotografije u magazinu "Otvoreno more" gdje se uglavnom bavi podvodnom fotografijom, temama i reportažama s morskom tematikom. Član je ULUPUH-a od 2010. godine. Autor više samostalnih izložbi, sudionik brojnih skupnih izložbi, koautor devet fotomonografija, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.
 
Antonia Jolić, sveučilišna predavačica, znanstvena istraživačica i dizajnerica. Njezin dizajnerski rad pokriva raspon od razvijanja brendova, dizajniranja ambalaže, izdavaštva, izložbenog dizajna, grafike okoliša, kao i novih medija. U svom istraživačkom radu ispituje kako društveni dizajn (Social Design) i uloga dizajnera mogu pridonijeti očuvanju i razvoju društva. Utemeljiteljica je Zaklade hrvatskog sjećanja temeljem brojnih istraživanja o potrebi razvoja kulturnog sjećanja u Hrvatskoj. Zaklada je posvećena razvoju, očuvanju i potpori hrvatskom kulturnom sjećanju vezanom uz povijesne događaje posljednjih sto godina hrvatske povijesti, počevši od Prvog svjetskog rata do danas.