Izložba podvodnih fotografija Zorana Rubinjonija u atriju Muzeja grada Trogira

Izložbu podvodnih fotografija Zorana Rubinjonija koja približava podvodni svijet, popraćenu Pjesmom kitova - kompilacijom glasanja kitova i glazbe - koju je uglazbila mlada Splićanka, pomorska biologinja Sara Nikšić, moći ćete razgledati  u atriju Muzeja grada Trogira  od 1. do 15. srpnja 2020. godine (svaki dan 10:00 - 13:00 te 18:00 - 21:00) 

 Autor izložbe, Zoran Rubinjoni, ronilac i fotograf, rođen je 16. veljače 1950. godine u Rimu. Ovaj prometni inženjer fotografijom se bavi od 1964. godine, a od 1968. godine izlaže na domaćim i stranim izložbama fotografije kao član fotokluba Elektromašinac. Živi u Trogiru i Beogradu, kao predsjednik Fotosaveza Jugoslavije vodio je galeriju Salon fotografije u Beogradu, a član je i Likovne udruge Trogir.

Kao dvadesetogodišnjak počeo se aktivno baviti ronjenjem u klubu podvodnih aktivnosti URS. Sada roni u beogradskoj Amfori i trogirskom Šototajeru. Instruktor je ronjenja. Snima podmorje od 1970. godine. Podvodna fotografija mu postaje strast koja ga ne napušta do današnjih dana. Organizira i sudjeluje na natjecanjima u podvodnom fotolovu i izložbama podvodne fotografije u zemlji i inozemstvu. Autor je prve samostalne izložbe podvodne fotografije u Beogradu. Najviše je snimao u Jadranskom moru, na lokalitetima oko Trogira, Lastova i Visa, a kasnije i na mediteranskom podmorju Turske, Crvenom moru, u Egiptu i Jordanu, Zanzibaru te u Indijskom oceanu.

Počeo je snimati fotoaparatom Zenit sa improviziranim podvodnim kućištem. Potom snima Nikonosom i, nposlijetku,  u digitalnoj tehnologiji, različitim modelima Olympusa sa tvorničkim kućištima. Od nedavno koristi i GoPro kameru.

"Fotografije na ovoj izložbi su odabir s „likovnom“ pretenzijom. Projekcija sadrži širi odabir sa željom da se gledatelju približi ugođaj podvodnog svijeta. Izložba je pokušaj odgovaranja na pitanje „ZAŠTO RONIM?“.", zaključuje Zoran Rubinjoni.