Izložba Vojina Hraste "Prije početka, nakon završetka ručka" u Salonu Galić

HULU - Split započinje s izložbenim programom u Salonu Galić u 2021. godini otvaranjem izložbe 'Prije početka, nakon završetka ručka'. Autor Vojin Hraste posvećuje ju nedavno preminulom povjesničaru umjetnosti Toniju Horvatiću koji je trebao biti kustos i pisac predgovora ove izložbe u Splitu. Zbog epidemiološke situacije službeno otvorenje neće se održati, a galerija će biti otvorena za javnost od srijede, 13. siječnja, u 19 sati. Ulaz je slobodan!

''Ova se izložba sastoji od kiparskih instalacija koje me insceniraju kao “integralno biće“ u svojoj povezanosti s asocijacijama i stvarima koje su utjecale na formiranje mog likovnog jezika. Ti su utjecaji predstavljeni kao izbor elemenata/figura iz galerije općepoznatih i opće dostupnih “ikona“ složenih da kao cjelina tvore jedan novi likovni imaginarij. Izbor ikona temelji se poziciji suvremenih “mitova“ koju kritički preispitujem u eksperimentu samodefiniranja.” Vojin Hraste
 
Vojin Hraste rođen je 10. kolovoza 1981. godine u Šibeniku.  2006. diplomirao kiparstvo na ALU u Zagrebu, u klasi prof. Slavomira Drinkovića.  Od 2007. do 2011. radi kao asistent (vanjski suradnik) na katedri Kiparstva na  Umjetničkoj akademiji u Splitu. Od 2011. radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistent na kiparskom odsjeku. Od 2018. stječe zvanje docenta i zapošljava se kao docent na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija, Zaklade Kultura nova i Grada Splita. HŽPP će svima koji žele doći u Split razgledati izložbu osigurati 40% popusta na povratne karte vlakom.