KADRIONICA – izložba fotografija Maje Maljković Zelalije i Darije Opačak Škaro otvara se 21. studenog

U Muzeju grada Trogira u utorak, 21. studenog u 19.30 sati otvorit će se izložba pod nazivom Kadrionica.

Dvije zaljubljenice u fotografiju, Maja Maljković Zelalija i Daria Opačak Škaro izložbom Kadrionica predstavljaju izbor djela nastalih tijekom trogodišnje suradnje na istoimenom fotografskom projektu. Njihova „radionica kadrova“ započela je jednogodišnjim tjednim fotografiranjem na zadanu temu koju bi same osmislile, a nastavljena je dvogodišnjim fotografiranjem „od A do Ž“ – svojevrsnom fotografskom „igrom asocijacija“ na određeno početno slovo abecede, uz kontinuirano predstavljanje snimljenih fotografija. Na taj način nastao je impresivan broj kvalitetnih fotografija, a za ovu izložbu odabrano je 18 fotografija svake autorice.

Umjetnička fotografija je vrlo bliska dadaističkom načelu „umjetnost treba tražiti, a ne stvarati“. Maja i Daria su vrlo mudro postavile same sebi kontinuirani zadatak iz tjedna u tjedan, izoštravajući svoje fotografsko oko koje se često zaustavlja ondje gdje običan čovjek ne zapaža ništa neobično. Iako se obje vode estetikom čistog likovnog motiva, zanimljiva je njihova različitost i posebnost. Fascinantno je pratiti na koji način autorice doživljavaju istu temu, što ovu izložbu čini još atraktivnijom. Autorice stvaraju kreativnu preobrazbu viđenog kroz istraživanje svjetla, boje, teksture i kompozicije, različitim fotografskim izričajem prenose poruku koja je ujedno i poticaj promatraču na razmišljanje.

Maja ima ekspresionistički pristup fotografiji, snažnog kolorita, oštrog oka za detalje, situacije, metafore. Većina njenih fotografija vibrira bojom i ritmom, no na pojedinima dolazi do izražaja čistoća i moć redukcije te imaju umirujući efekt. Darijine fotografije obiluju sfumatom i tonskim gradacijama, što omekšava sve linije i zaglađuje prijelaz iz svjetla u sjenu te stvara sentimentalnu i spokojnu atmosferu. Njene fotografije prezentiraju nam izniman osjećaj za percepciju detalja prirode uz naglašenu emociju i fluidnost, dok poneke predstavljaju vješto odabrane redateljsko poetične kadrove.

Svojim razmišljanjem i kreativnošću Maja i Daria stvaraju priče i vizije svog subjektivnog viđenja svijeta, pomoću kojeg izražavaju svoj duh i prenose nam osjećaje koji nadilaze materijalni svijet, a to je ono što njihove fotografije čini umjetnošću.
                                                                                                                                                                                                                              Aleksandra Bilić Petričević

O autoricama

Maja Maljković Zelalija rođena je 22. travnja 1987. godine. Nakon završenog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Trogiru, završava studij komunikologije i kroatologije u Zagrebu. Od 2011. godine stručno se osposobljava u Muzeju grada Trogira, a od 2013. zaposlena je u istoj ustanovi, danas na mjestu više voditeljice odnosa s javnošću. Fotografijom se intenzivnije počinje baviti za vrijeme studija. Prvu je samostalnu izložbu imala u Pragu 2011., a drugu u Trogiru 2016. godine. Izlagala je na skupnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Sarajevu, Trogiru, Požegi... Njene su fotografije postigle zapažene rezultate na fotografskim natječajima, od čega se posebno izdvaja 1. mjesto u izboru za fotografiju godine National Geographica 2021. Autorica je fotografija objavljenih na naslovnicama i unutar nekoliko knjiga, kataloga izložbi, zbirki i časopisa. Svoje radove predstavlja na instagram profilu @majaimore, a vlasnica je i istoimenog obrta. Najveća inspiracija u fotografiji, umjetničkom stvaralaštvu i stvaralaštvu općenito su joj more, život uz more te Trogir, grad u kojemu živi, radi i stvara. Osim umjetničkom fotografijom, bavi se istraživanjem povijesti fotografije te je autorica knjige Fotografi(ja) u Trogiru - Tko je ovjekovječio Trogir, a tko Trogirane od 1850. do 1950. godine. Povijest fotografije u Trogiru, kao i brojne druge baštinske priče o Trogiru predstavlja na blogu trogirtimetravel.blogspot.com te Facebook stranici Trogir Time Travel

Daria Opačak Škaro, kreativni um koji se "krije" iza imena Alice World Photography, rođena je 6. veljače 1991. godine. Svoje fotografsko putovanje započinje od malena. Njena ljubav prema zabilježavanju svijeta koji ju okružuje procvjetala je u osnovnoj školi, već je tada znala da svoje obrazovanje želi nastaviti u srednjoj Obrtničkoj školi u Splitu, smjer fotograf. Iako je nakon završene srednje škole njena karijera krenula sasvim drugačijim putem, nakon deset godina rada i učenja drugog zanimanja, odlučila je posvetiti se svojoj prvoj ljubavi - fotografiji. Ta je odluka, uz posvećenost i predanost ovom pozivu rezultirala i pokretanjem obrta Alice World Photography. Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi u Trogiru, od koji uvijek rado izdvaja prvu - Snježni tiramoli trogirski. Bilo je to 2012. godine, nakon što je Trogir prekrio snijeg, kada se dogodio magičan trenutak koji ju je podsjetio zašto voli fotografiju. Za nju fotografija predstavlja način izražavanja, oživljavanje trenutaka i dijeljenje njene osobne vizije s drugima. S nestrpljenjem i strašću radi na svakom projektu, a njene su fotografije priče koje želi podijeliti sa svijetom. Živi i radi u Trogiru i Zagrebu, ali i diljem Hrvatske, stvarajući fotografske uspomene na sretne životne trenutke kao destinacijska wedding & lifestyle fotografkinja. Osim na instagram profilu @aliceworldphotography, svoje fotografije predstavlja na internetskoj stranici aliceworldphotography.com.

Daria i Maja članice su Likovne udruge Trogir. KADRIONICA je naslov njihovog fotografskog projekta kojeg su pokrenule 2020. godine. Sam naslov kreativna je novotvorenica, igra riječi koja u suštini predstavlja “radionicu kadrova” čiji je “izlog” Instagram profil @kadrionica. Maja i Daria smatraju da dobar kadar priča priču te vjeruju da su kadre, kadar po kadar, s velikim entuzijazmom, ljubavlju i posvećenošću u budućnosti sagraditi cijelu palaču fotografskih priča temeljenu na dva čvrsto položena kamena temeljca – "projektu 52" (2020.) i "od A do Ž" (2021./22.).