Kanali vječnosti Aleksandra Radića u Fotoklubu Split

U utorak, 19. srpnja u 19:30, u Galeriji fotografije Fotokluba Split bit će otvorena izložba mladog švicarskog fotografa hrvatski korijena, Aleksandra Radića. Ciklus fotografija pod nazivom ''Kanali vječnosti'' nastao je za vrijeme autorova posjeta Splitu, a simbolično je da se upravo jednom splitskom temom po prvi put predstavlja hrvatskoj i splitskoj publici.
 
Kako u predgovoru izložbi isitče kustosica Ana Vukas Belas:
''Inspiraciju za nastanak priloženih fotografija umjetnik je našao upravo u vizurama grada Splita, točnije Dioklecijanovoj palači tijekom svog boravka ovdje. Sama palača za njega je motiv vječnosti i postojanosti, koja prkosi vremenu i ljudima. (...) Ciklus crno – bijelih fotografija noćnog neba nad Splitom i ulicama Dioklecijanove palače, uvlači nas u promišljanja što se to sve nad nama događa, dok zaokupljeni ovozemaljskim zbivanjima jurimo kroz život, a tako malo vremena pritom posvećujemo onome što nas okružuje. Poigravajući se s jedinstvenom arhitekturom palače umjetnik nam iz svoje perspektive nadahnut venecijanskim kanalima pokušava naglasiti važnost pružanja pogleda prema nebeskom svodu, koji ga vodi u kontemplaciju kako o prolaznosti, tako i o vječnosti.''

Aleksandar Radić rođen je u Baselu u Švicarskoj, a roditelji su mu porijeklom iz Hrvatske. U djetinjstvu je proveo nekoliko godina u Supetru na otoku Braču. Fotografijom se bavi dulje vrijeme, a 2017. je imao prvu samostalnu izložbu u Liestalu u Švicarskoj. Fokusiran je na crno-bijelu fotografiju i višegodišnje fotografske projekte.
 
Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita, a možete je pogledati do 3. kolovoza.
Mole se  posjetitelji da se pridržavaju epidemioloških uputa za vrijeme boravka u Galeriji.