Kino klub Split organizira besplatno i javno predavanje o zvuku na filmu

Kino klub Split organizira besplatno i javno predavanje o zvuku na filmu pod nazivom: "Zvuk na filmu: sluga lažne dubine ili generator neviđenih emocija"

Kino klub Split u suradnji s organizacijom Sensoria organizira javno predavanje o zvuku na filmu. 
Predavanje će se održat u petak 9. prosinca u 20 sati u prostorijama Kino kluba Split (Ulica slobode 28, Dom mladih). Ulaz je slobodan.
 
Predavanje se održava u sklopu radionice zvuka pod mentorstvom Tonča Bakotina, a problematizirat će iduća pitanja: Odakle potječe zvuk u kadru? Pripada li predmetu/osobi ili je nezavisan? Kakav zvuk ne privlači pozornost kada je prisutan a potpuno mijenja percepciju kada ga nema?

Fokus se nalazi na ulozi zvuka u filmu, njegovoj zavisnosti od slike i funkciji pri prenošenju emocije. Kroz dva primjera naizgled potpuno različitih klasika kinematografije, analizirat će se uloga zvuka u oblikovanju čitave atmosfere filma kao cjeline. Također, promotriti će film kroz prizmu muzičke teorije s uvidom kako sinkronizacija pokretne slike i zvuka/muzike diktira emociju i tempo.

Tonči Bakotin (Ruzina Frankulin), rođen 1973. godine u Splitu, profesionalni je predavač glazbeno-tonske tehnologije, glazbenik i oblikovatelj zvuka, programski voditelj udruge i glazbeno-tonskog studija Sensoria. Bakotin je tijekom osnovne škole pohađao klasičnu glazbenu školu. Ubrzo nakon toga, sredinom 90-ih, postaje član noise-elektro ambijentalne glazbene skupine Zidar Betonsky. Nastupajući diljem Europe, odlučuje se na promjenu u svojoj glazbenoj karijeri i počinje skladati kao solo umjetnik koristeći kombinaciju elektroničkih i tradicionalnih instrumenata. Diplomirao je oblikovanje zvuka u Rotterdamu, završio preddiplomski studij filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu, studirao na CISCO akademiji (Cisco Certified Network Associate) na Laboratoriju za telekomunikacije fakulteta za elektronički inženjering u Ljubljani. Od 2002. djeluje je kao predavač glazbeno-tonske produkcije (Rotterdam, Singapur, Bangkok, Ljubljana, Zagreb, Split). Komponirao glazbu za kazalište i performanse u sklopu kolektiva Zidar Betonsky i FFT.
Objavio elektroničku glazbu u SAD-u, Francuskoj i Njemačkoj pod aliasom Ruzina Frankulin. Radio kao urednik/oblikovatelj zvuka i/ili kompozitor glazbe za produkciju raznih hrvatskih TV serija te nekoliko dokumentarno eksperimentalnih filmova.

 
Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.