'Kino Mediteran' proglašen europskim kinom mjeseca

'Kino Mediteran', projekt revitalizacije kina u Dalmaciji koji je u proteklih pet godina film doveo u mjesta koja već odavno nemaju dvorane, proglašen je europskim kinom mjeseca veljače. Portal Film New Europe zajedno s Europa Cinemas već neko vrijeme provodi ovaj izbor, uzimajući pritom u obzir izazove s kojima se pojedino kino susreće i uspjehe koje postiže, a izbor 'Kina Mediteran' stigao je kao najbolje priznanje nakon 2016. godine u kojoj su ostvarene zaista impresivne brojke. 


* tijekom 2016. projekt je gostovao u 30 gradova
* održano je 517 projekcija sa 23 561 gledateljem
* ukupno je u dvije godine tehnikom opremljeno 8 gradova
U 30 gradova održano je ukupno 517 projekcija, od kojih se čak 60% odnosi na nezavisne filmove, s naglaskom na hrvatski i europski film, a na koje se odazvao 23 561 gledatelj. Prosjek po projekciji bio je 45 gledatelja, a od ukupne brojke čak 8 500 gledatelja odnosi se na periode mimo sezone ljetnih kina. 

 

- Sjajna godina je iza nas jer smo tijekom 2016. opremili još tri grada iz naše mreže. Supetar je dobio digitalnu opremu, a Lastovo i Jelsa HD projektore i razglas. Kad tome dodamo Bol, Hvar, Imotski, Komižu i Pirovac koji su opremljeni u 2015., dolazimo do osam gradova kojima smo osigurali opremu pa njihovi stanovnici mogu gledati najnovije naslove tijekom cijele godine. Naše putujuće kino ide još kroz cijelu godinu u Omiš, Kaštela, Ploče, Mljet, Velu Luku, a ostale gradove i mjesta obilazimo tijekom ljetnih mjeseci – kazao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split, čija ekipa stoji iza projekta 'Kino Mediteran', a za kojeg su dobili i trogodišnju potporu Zaklade "Kultura nova" koja će im omogućiti da se projekt još više stabilizira te nastavi svoj rast i širenje.

'Kino Mediteran' član Europa Cinemas (organizacije koja za cilj ima umrežavanje nezavisnih art kina i promicanje prikazivanja europskih naslova) postao je početkom prošle godine, nakon što su ostvarili uvjet da imaju minimum od 15 tisuća gledatelja i 300 projekcija godišnje. Sve informacije o projektu dostupne su na www.kinomediteran.hr