Kino na trajektu u sklopu 'Smojinih 100': Održana prva digitalna projekcija filma po scenariju splitskog kroničara

'Od petka do petka', pomalo zaboravljeni film redatelja Antuna Vrdoljaka iz 1985., u sklopu obilježavanja 100 godina rođenja Miljenka Smoje, koji potpisuje scenarij filma, dobiva novi - digitalni život. Filmska traka prebacila se u format prilagođen kinima 21. stoljeća pa ga se sada može prikazati u svakom dijelu svijeta, čime mu je osigurana duga prikazivačka budućnost.

Prvi put prikazan je sinoć na posebnoj projekciji, kao najava 16. Festivala mediteranskog filma Split, u utrobi trajekta Tin Ujević iz flote hrvatskog brodara Jadrolinije, koji se na ovaj način uključio u proslavu i učinio je još atraktivnijom.

- Festival mediteranskog filma Split rado se odazvao sudjelovanju u programu obilježavanja godine Miljenka Smoje pod nazivom 'Smojinih 100' te se moramo zahvaliti Organizacijskom odboru manifestacije na pozivu i na podršci da organiziramo jednu zaista posebnu projekciju. Od samog početka želja nam je bila pronaći nešto što publika dugo nije vidjela i zato mi je izuzetno zadovoljstvo što smo uspjeli organizirati prikazivanje ovog pravog splitskog i dalmatinskog filma.

Moram se zahvaliti i redatelju Antunu Vrdoljaku na ustupanju filmskih prava, kao i Hrvatskom državnom arhivu - Hrvatskoj kinoteci na digitaliziranju kopije filma, čime su ga učinili dostupnim široj publici. Osim ove posebne projekcije kojom najavljujemo 16. FMFS, sudjelovat ćemo u obljetnici i kao Kino Mediteran: film ćemo prikazati tijekom ljeta u Ljetnom kinu Bačvice te na drugim Kino Mediteran lokacijama - kazao je Alen Munitić, umjetnički direktor FMFS-a i Kina Mediteran.

Glavnu ulogu u filmu igra legendarni Boris Dvornik, koji kao bankovni činovnik iznerviran monotonijom života kaićem obilazi otoke i upada u niz zabavnih, ali i bizarnih pustolovina. Glazbu u filmu potpisuje Arsen Dedić, a uz Borisa Dvornika, Smojine likove igraju i drugi glumački doajeni: Zdravka Krstulović, Josip Genda, Katja Zupčić, Vladimir Rupčić...


FOTO: Maja Prgomet