Koncert pobjednika VIII.Ciklusa mladih glazbenika mo. Vinko Lesić na Splitskom ljetu

Na ovogodišnjem 8. Ciklusu mladih glazbenika mo. Vinko Lesić nastupilo je ukupno 28 mladih glazbenika. U radu žirija pod predsjedanjem dr.sc. Mirjane Siriščević, sudjelovali
su brojni poznati splitski glazbenici i muzikolozi. Nakon što su prebrojani svi glasovi žirija, sukladno bodovnom rasporedu dodijeljene su sljedeće nagrade:

I. Nagradom te naslovom pobjednikom VIII. Ciklusa mladih glazbenika mo. Vinko Lesić nagrađen je: Arsen Dalibaltayan, klavir

Iznimno II. Nagradom nagrađena je Elena Vergaš, violina

Pobjednik sezone Arsen Dalibaltayan bit će nagrađen statuom mo. Vinko Lesić, koja je rad akademskog kipara Kažimira Hraste, što je simbolička potvrda priznanja struke i afirmacije glazbenika u javnosti. Drugonagrađenoj Eleni Vergaš biti će uručena posebna diploma VIII. Ciklusa Lesić. Također, za Pobjednika i drugonagrađenu predviđena je zajednička nagrada u vidu koncerta u suradnji Glazbene mladeži Split i Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu u programu 65. Splitskog ljeta.

P r o g r a m

F. Chopin - Barkarola op. 60 / Arsen Dalibaltayan, klavir

E. Grieg - Sonata broj 3 u c-molu , op. 45 / Elena Vergaš, violina

J. Brahms - Fantazije op. 116, br. 1, 2, 4, 7 / Arsen Dalibaltayan, klavir

B. Shem (E. Bloch) - II. Nigun (Improvizacija) / Elena Vergaš, violina

S. Rahmanjinov - Preludiji op. 23 br. 5, 6, 2 / Arsen Dalibaltayan, klavir

J. Sibelius - 5 skladbi za violinu i klavir op.81- 1. Mazurka / Elena Vergaš, violina

C. Debussy - Beau Soir / Elena Vergaš, violina & Arsen Dalibaltayan, klavir


ARSEN DALIBALTAYAN (2003.) rođen je u obitelji istaknutih glazbenika. Od 2009. do 2016. bio je učenik Glazbene škole P. Markovca u Zagrebu, u razredu Jasne Rebe, a trenutno je učenik 4. razreda srednje škole u razredu Rubena Dalibaltayana. Od 2014. godine također je student Međunarodne muzičke akademije u Liechtensteinu. Dobitnik je prvih nagrada na državnim natjecanjima HDGPP-a 2013., 2015. i 2017., na međunarodnim natjecanjima Ars nova u Trstu 2011., Citta di Gorizia 2010. i 2014., Mladi virtuozi u Zagrebu 2012. i 2014., Zlatko Grgošević 2014., natjecanju EPTA-e u Osijeku 2015., Virtuosi di musica (Češka) 2015., te Jurica Murai u Varaždinu 2016. i 2017. godine. Više puta sudjelovao je na koncertima Memorijala Darko Lukić u Osijeku, koncertima u organizaciji EPTA-e, festivalu Next generation u Bad Ragazu, festivalu Classical Young Stars Concert Series u Beču. U toku zadnjih godina ostvario je nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Rusiji, Italiji, Švicarskoj i Liechtensteinu.

ELENA VERGAŠ rođena je u Zagrebu 1997. godine. Studentica je 4. godine Umjetničke akademije u Splitu u klasi prof. Evgenie Epshtein. Violinu je počela svirati s 9 godina u klasi prof. Karla Velikog. Osvojila je dvije druge nagrade na regionalnom Natjecanju učenika i studenata glazbe u Velikoj Gorici (2010., 2012.), prvu nagradu na istom u Zadru (2018.), prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Daleki akordi (2017.) i prvu nagradu na državnom Natjecanju učenika i studenata glazbe u Zagrebu (2018.). Sudjelovala je kao članica Komornog orkestra Hrvatske glazbene mladeži, Orkestra HNK Split te kao članica Splitskih virtuoza. Pohađala je tečajeve violine u Grožnjanu (prof. A. Krpan) i Trogiru (prof. E. Epshtein).