Kukci, posljednja predstava Saše Anočića, premijerno u HNK Split

Ansambl drame Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, u petak 28. svibnja, izvesti dramu Kukci... zaustavljena priča. Prvo splitsko uprizorenje i danas aktualne satire braće Čapek Iz života kukaca, točno 100 godina nakon prvog objavljivanja u Češkoj, događa se u tužnim okolnostima. Redatelj predstave Saša Anočić zauvijek nas je napustio tri tjedna prije premijere. Ansambl predstavu, sada nazvanu Kukci... zaustavljena priča, izvodi kao dug preminulom Saši i posvetu zajedničkom radu s njim.

U predstavi igraju: Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić i Monika Vuco Carev, te, kao glazbenice, violinistica Petra Hrnjak Skroza i Danira Ipavec na harmonici i Jelena Galić na kontrabasu.

„Ekipi Kukaca Saša Anočić je u naslijeđe, osim gotovih režijskih rješenja za najveći dio predstave, ostavio i energiju zajedništva koja je presudila u odluci da izvedemo predstavu do kraja. Saši dugujemo da publici pokažemo njegovu posljednju predstavu, iako je njegov rad zaustavljen u samoj završnici – ili baš zato što je tako okrutno zaustavljen. Radimo to s tugom i ponosom, iz dišpeta prema smrti i iz ljubavi prema svemu što smo s njim podijelili. Kukci možda jesu zaustavljena priča, ali zaustavljena priča čiji glas neće utihnuti. Ispričat ćemo je prvi put 28. svibnja, pa opet 31. svibnja, 1. i 2. lipnja - a nadamo se i još puno puta nakon toga“, kaže ravnateljica Drame Marina Vujčić.

U drami Iz života kukaca pratimo priču čovjeka koji bježi od ljudi i zalazi duboko na teritorij kukaca – među leptire, balegare, cvrčke i mrave. U tom personificiranom svijetu kukci se ponašaju na čovjeku svojstven način. Dokoni leptiri opsjednuti su svojim ljubavnim dramama, materijalistički nastrojeni balegari sebično su orijentirani na stjecanje dobara, a diktatori mravi militaristički zaposjedaju teritorij i vlast. Koristeći satiru i društveno angažiranu poruku, prije svega antiratnu, braća Čapek obračunavaju se s kolektivnim obrascima nasilja, isključivosti i egzistencijalne dezorijentiranosti koji su aktualni i danas koliko i prije sto godina, kad je ova drama nastala.

Vodeći nas kroz izmaštani svijet kukaca, koji se po funkcioniranju u svom društvenom uređenju ne razlikuju previše od nas samih, ova nas drama britkim, ali i toplim češkim humorom i ekspresionističkim metaforama podsjeća na sve važne točke u životnom ciklusu – od rođenja, preko spolnog i interesnog udruživanja, borbe za egzistenciju i opstanak do smrti kao epiloga koji nam je svima zajednički. Ispreplitanjem humora s britkom filozofijom opstanka, ova predstava preispituje vječne teme oko kojih se vrti naša egzistencija – bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi u svim našim mravinjacima koje priroda mora istrpjeti.

Osim redatelja Saše Anočića čija je ovo, nažalost, posljednja predstava, autorski tim predstave čine asistent redatelja Branimir Rakić, dramaturg Jasen Boko, kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Vesna Režić, skladatelj Matija Antolić, oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Marko Mandić, te asistentice kostimografkinje i    scenografkinje Maja Peruzović  i Nikolina Kuzmić.

Nakon premijerne izvedbe u petak 28. svibnja s početkom u 20 sati, a reprizne izvedbe u ovoj sezoni na programu su 31. svibnja, 1. i 2. lipnja također u 20 sati.