Laponija kao adventski poklon: HNK Split i Turistička zajednica grada Splita poklanjaju ulaznice vjernoj publici

Hrvatsko narodno kazalište Split u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita daruje publici ulaznice za dvije izvedbe ‘Laponije’ koje će se održati u utorak, 29. i srijedu 30.prosinca.

Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta duhovita je i šarmantna predstava s kojom je HNK Split ovog proljeća otvorio svoja vrata nakon prvog lockdowna. Prigodno, s ovom komedijom božićne tematike zaključit će i ovu neobičnu godinu. HNK Split i TZ grada Splita odlučili su nagraditi vjernu splitsku publiku s gratis ulaznicama za dvije izvedbe koje će se održati na velikoj sceni u utorak, 29. i srijedu 30. prosinca u 19 sati. 

Radnja ove priče smještena je u Laponiju gdje za božićne praznike jedna sestra i njena obitelj posjećuje obitelj druge sestre, veseleći se božićnim radostima i susretu njihove djece s “pravim” laponskim Djedom Božićnjakom. Problemi nastaju kada nordijski ogranak obitelji ne pristaje participirati u ovom običaju, a njihova četverogodišnja kći objasni svom petogodišnjem bratiću da Djed Božićnjak ne postoji i da dobiva poklone od svojih roditelja. To je okidač eksplozije Pandorine kutije iz koje izlaze različite obiteljske tajne, ali prije svega sukobi o kulturološkim razlikama između “uređenog” nordijskog (finskog) društva i “neodgovornog i šlampavog” mediteranskog životnog stila (Španjolska - Katalonija  u adaptaciji Nenni Delmestre postaje Dalmacija). 

S obzirom na nove epidemiološke mjere broj ulaznica za Laponiju je ograničen, a publika će ih moći preuzeti od utorka 22. prosinca od 10 do 12 sati na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta Split, te sat vremena prije predstave.