Marko Ercegović & Igor Lasić: 'Tisak, dvadeset i tri kioska' u Salonu Galić

Izložba nastala u okviru fotografsko-istraživačkog projekta 'Tisak – dvadeset i tri kioska' fotografa Marka Ercegovića i novinara Igora Lasića otvara se 25. veljače u 19 sati u Salonu Gaić, a može se pogledati do 14. ožujka 2022.

U razdoblju od 2017. do 2020. godine fotograf Marko Ercegović  i novinar Igor Lasić, čiji je rad obilježio praćenje privatizacijskih procesa, upustili su se u istraživanje tvrtke Tisak d.d., a rezultat je serija fotografija popraćena tekstom i izjavama radnica i radnika kioska Tisak.
 
Serijom fotografija prenatrpanih pročelja kioska, autori upućuju na povijest i privatizacijske procese tvrtke Tisak d. d., promatrajući ih kao upadljive urbane simbole ekonomske krize, te skreću pažnju na nezadovoljavajuće uvjete rada brojnih, često nezamijećenih, radnica Tiska.
 
Autori su se odlučili fokusirati na radnice i radnike kioska te će na izložbi predstaviti 23 fotografije kioska Tiska popraćenih izjavama radnica i radnika koje je tijekom ovog projekta prikupio Igor Lasić.  Kustosica izložbe je Vesna Vuković.
 
'' One vole raditi na kiosku, posebice komunicirati s ljudima; nije im mrska takva izdvojenost na radnome mjestu; smatraju da su često preopterećene zahtjevima posla, dok su im plaće daleko preniske; vjeruju da bi šefovi trebali više uzimati u obzir njihova stajališta; maštaju o sanitarnom čvoru u sklopu kioska – tako otprilike glasi prosječno razmišljanje prodavačica iz poduzeća Tisak plus, osoblja koje čine dakle gotovo isključivo žene, a s određenim dijelom kojeg smo porazgovarali za ovu izložbenu reportažu i reportažnu izložbu. U izradu serije fotografija Tiskovih kioska, kao i pripadnog teksta, upustili smo se iz više razloga, ali posvetu tim radnicama stavljamo u prvi plan.''
(iz teksta Igora Lasića)