Međuprostori [pederluka] u Galeriji Praktika

Program NMG@Praktika u veljači donosi izložbu Međuprostori [pederluka] umjetničko – istraživačkog kolektiva queerANarchive. Otvaranje izložbe je 23. veljače u 20h, u Galeriji Praktika, Klub Kocka. Nakon prošlogodišnjeg istraživanja štajgi, prostora unutar urbanog tkiva na kojima se manifestira drugačija seksualnost, ova izložba je začetak svojevrsnog arhiva jedne nevidljive i marginalizirane društvene skupine. Izložba je otvorena radnim danom od 18 do 21 h, do 5. ožujka.

Negdje duboko u urbanom tkivu grada, skriveni od očiju šire javnosti, nalaze se prostori "direktnih gesti, besramnog diskursa i otvorene transgresije". Te riječi koristio je M. Foucault opisujući vrijeme prije nego je seksualnost izgovorena, uvedena u pravni, znanstveni i medicinski diskurs. Prostori o kojima govorimo su štajge gej populacije gdje paralelno sa sadašnjošću egzistira i to drugo pred-moderno vrijeme. Seksualnost je tu temelj društvenih odnosa, ali i temeljna odrednica prostora. Slijedeći distinkciju koju uvodi M. de Certeau, od običnih mjesta, štajge prostorima čine upravo prakse svakodnevnice koje zajednica korisnika tu obavlja.

U suradnji s udrugom Kontraakcija, tokom 2014. godine kolektiv queerANarchive proveo je istraživanja štajgi u Zagrebu i Splitu. Na izložbi Međuprostori [pederluka] u galerijskoj formi predstavljeni su rezultati tih istraživanja. Sakupljeni materijalni ostatci dokumentiraju prostorne prakse koje se tamo odvijaju kao i karte, fotografije i video zapisi. Muzeološki obrađeni ti materijali postaju arhiv koji nam govori o jednoj nevidljivoj i marginaliziranoj društvenoj skupini, istovremeno propitujući granice same same znanosti koja ih je uzela u razmatranje.

Drugi nivo čitanja izložbe izlazi iz okvira partikularnih praksi kojima se ovaj rad neposredno bavi. On govori o odnosima ljudi i grad. Štajge tako postaju metafora mjesta koja su s jedne strane izgubila svoju poziciju unutar strogo strukturiranog tkiva grada, a s druge strane, upravo radi tog specifičnog stanja nestrukturiranosti, mjesta su koja omogućuju razvoj bogatog života jedne zajednice korisnika, prostornih praksi koje nisu predviđene urbanim planiranjem. Prostori su to koje prakse svakodnevnice formiraju na marginama planiranog i strukturiranog tkiva grada.

Izložba Međuprostori [pederluka] umjetničko – istraživačkog kolektiva queerANarchive realizirana je u sklopu program NMG@Praktika udruge Mavena