Na FMFS-u egipatski akcijski spektakl koji je sniman i u Hrvatskoj

Najkraća noć u godini, ali i večer uoči državnog praznika, idealan dan za provesti ga u kinu. Na Festivalu mediteranskog filma Split rijetko se prikazuju akcijski spektakli, no kad se takav film nađe u programu onda možete bit sigurni da je u pitanju nešto što zaslužuje pažnju.


Egipatski filmski spektakl "Kira i Gin" snimljen je prema istinitom događaju, a u pitanju je najskuplja filmska produkcija u Egiptu svih vremena. Obara rekorde gledanosti ne samo kod kuće, nego i u svim bivšim britanskim kolonijama, a zanimljivo je da je dio filma snimljen i u Hrvatskoj.

Današnja Ješka film je "Haljina za finale" za kojeg je Martina Meštrović na netom završenom Animafestu osvojila posebno priznanje.

Srijedu na FMFS-u već u 19 sati u Kinoteci Zlatna vrata otvara slovački redatelj Juraj Lehotsky "Plastičnom simfonijom". Vodi nas u svijet klasične glazbe, a glavnu ulogu tumači poljski glumac Bartosz Bielenia, poznat iz filma Corpus Christi koji je hrvatsku premijeru imao na ovom festivalu.

Favorit publike Rotterdam Film Festivala bio je debitantski film "Dalva" u kojem je redateljica Emmanuelle Nicot na dirljiv i snažan način istražila posljedice zlostavljanja u obitelji, prikazujući put prema oporavku ispunjen nadom. Ovaj sjajan film prikazuje se večera na Tvrđavi Gripe od 21:30 sati.

U besplatnom kinu na platou Doma mladih večeras gostuje Sarajevo Film Festival, i to selekcijom prošlogodišnjeg natjecateljskog programa studentskog filma, u kojem se nalazi i  "Nije zima za komarce" film kojeg Splićanin Josip Lukić potpisuje zajedno s Klarom Šovagović.

FOTO: Maja Prgomet