Na rasprodanim Bačvicama otvoren 12. FMFS, a večeras kreće program u sva tri FMFS kina

Ovogodišnji Festival mediteranskog filma Split otvorila je premijerna projekcija hrvatskog kratkometražnog filma "Dok je trajao Roland Garros" Snježane Tribuson, nakon kojeg je uslijedio talijanski dugometražni "Sitne ribe" nagrađen u Berlinu, koji će nakon premijere u Splitu ići i u redovnu kinodistribuciju. Redateljica Snježana Tribusom nije skrivala oduševljenje lokacijom gdje se održava FMFS:

- Nekako je bilo logično da film u Splitu ima svoju premijeru jer je nastao prema priči Tanje Mravak. Pročitala sam je kad je izašla njezina zbirka i oduševila se. Kad čovjek ima 62 godine normalno je da ne radi kratke filmove, ali bez obzira na to meni se priča toliko dopala da sam je željela snimiti. Ta priča pripada ovdje. Prilično sam se bojala kako ćemo s dalmatinskim naglaskom, ali mislim da smo isplivali – kazala je Snježana Tribuson.

Na otvaranju je bio i glumac u filmu "Dok je trajao Roland Garros" Mijo Jurišić, zatim redatelji Zrinko Ogresta i Ognjen Sviličić, te novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich.

- Prvi dojmovi su da sam impresioniran ljetnim kinom Bačvice. Mislim da se vidi entuzijazam ekipe i grad Split to podržava na jedan uzoran način. Vani smo, u kinu na otvorenom, uživamo u filmu u Splitu. Mislim da je ideja mediteranskog filma u Splitu super, a pohvala ide entuzijastima koji to rade, podržavaju, omogućuju – izjavio je medijima Marchich.

Festival je otvorila dogradonačelnica Splita.

- Čestitam vam na entuzijazmu, na 12 lijepih godina u ljetnom kinu Bačvice, koje je imalo svoje razne drame prošle godine. Ovog puta nešto mirniji početak, ali sasvim sigurno koji znači početak kulturnog ljeta u Splitu. Hvala vam što neumorno ovo radite, i što sve izgleda spontano, a zapravo iza toga stoji jako puno profesionlanosti i cjelogodišnjeg rada. Raduje me što će ovo kino raditi tijekom cijela ljeta zahvaljujući Kino Mediteranu i centru Zlatna vrata - kazala je dogradonačelnica Hrgović Tomaš.

- Stvarno sam zahvalan ovoj našoj publici i mene osobno i cijeli tim zaista ispunjava kad vidimo koliko publika voli FMFS! Eto odakle nam energija da sve ovo radimo. Večerašnji film bio je rasprodan od jutros, interes je ogroman, i čini mi se da nas zaista čeka divnih deset dana druženja u Ljetnom kinu "Bačvice", u "Kinoteci" i u Domu mladih. Moram se zahvaliti i našim pokroviteljima: po prvi put bili su nam prisutni predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita. Ta podrška nam je jako važna jer dokazuje da smo se isprofilirali ne samo u jedan od najvećih filmskih festivala u zemlji, već i kroz rad u Ljetnom kinu "Bačvice" i ostatku Dalmacije kroz Kino Mediteran u jedne od najvažnijih pokretača razvoja publike za nezavisni film – poručio je direktor FMFS-a Alen Munitić.

 

Kreće program u sva tri FMFS kina

FOTO: Maja Prgomet /FMFS