Nagrađivana mlada pijanistica Diana Cooper u četvrtak u Hrvatskom domu Split

Nagrađivana mlada pijanistica Diana Cooper u četvrtak će u 20 sati okviru Zlatnog ciklusa u svečanoj dvorani Hrvatskog doma Split izvesti djela Haydna (Sonata zaklavir u h-molu, Hob XVI: 32), Chopina (Sonata n°3 Op 58 u h-molu) i Ravela– Miroirs. Haydnovo je žustro i strastveno djelo ogledni primjer romantičarskog pokreta Sturm und Drang, Chopinova je sonata samo naizgled „slobodna“ jer se snažno oslanja na klasičnu sonatnu formu, a Ravelov ciklus Miroirs (Ogledala) posvećen je njegovim istomišljenicima, pripadnicima umjetničke i pjesničke grupe Les Apaches (Divljaci).

Svoj je strelovit glazbeni uspon Diana Cooper počela već s devet godina i prvim recitalom, a s 14 je s orkestrom izvodila Mozartov koncert br. 21 u Francuskoj i Španjolskoj. Studij klavira započela je na Konzervatoriju u Tarbesu kod Jean-Paula Cristillea, čije su podučavanje i podrška imali snažan utjecaj na njezin glazbeni razvoj. Sa 16 godina jednoglasno je primljena na Pariški konzervatorij, a magistrirala je pet godina kasnije. Studij je nastavila na Ecole Normale de Musique gdje joj je predavala poznata profesorica Rena Schereshevskaya. Godine 2022. odabrana je za sudjelovanje u novoj sezoni Académie Musicale Philippe Jaroussky gdje trenutno usavršava svoje vještine s Cédricom Thiberghienom. Usporedo s tim, iste je godine primljena na Pariški konzervatorij u smjeru „Artist Diploma“. Redovito je sudjelovala na Oxfordskoj pijanističkoj akademiji i festivalu, kao i na Académie Maurice Ravel (Saint Jean-de-Luz), za koju je bila laureat Rotary-Lions nagrade i Ysaye Festival prize u Belgiji.

Njezin vrijedan rad prepoznat je i nagrađen na mnogim međunarodnim natjecanjima. Na natjecanju Flame u Parizu osvojila je prvu veliku nagradu u dobi od 12 godina te su jojponuđeni majstorski tečajevi s Karl-Heinsom Kämmerlingom na Mozarteumu u Salzburgu. Zaslužila je prvu nagradu na Chopinovu natjecanju uBrestu, drugu nagradu na Concours International d'Ile-de-France i drugu nagraduna Concurso Internacional de Piano Delia Steinberg (Madrid). Nakon što je nedavno osvojila 1. nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Halina Czerny-Stefanská u Poznańu (Poljska), kao i 1. nagradu na ConcursoInternacional de Piano de Vigo, (Španjolska), ta su joj priznanja donijelanekoliko budućih angažmana u renomiranim mjestima u Poljskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj.

Cooper je nastupala na raznim festivalima u Francuskoj i inozemstvu, uključujući Nohant Chopin Festival, Poljsko veleposlanstvo, Salle Cortot u Parizu, Ysaye Festivalu Belgiji, Palacio de Congresos u Huesci, Španjolska. 2018. pozvana je da sudjeluje u radijskom programu Générations Jeunes Interprètes na France Musique. Tri godine kasnije izvela je Chopinov Prvi koncert s orkestrom Symphonique du Sud Ouest. Nakon što je 2022. godine osvojila prvu nagradu na Concours d'aide aux Jeunes Artistes u organizaciji Festival du Vexin, ponuđena joj je prilika da u skoroj budućnosti snimi svoj prvi nosač zvuka na kojem će se naći Chopinova i Ravelova djela.