Najbolji filmovi 11. FMFS-a: Uvreda, Biciklisti, Siguran let i Pusti Dobre pusti

Libanonsko-francuski film "Uvreda" proslavljenog redatelja Ziada Doueirija pobjednik je 11. Festivala mediteranskog filma Split objavljeno je sinoć na svečanosti zatvaranja u ljetnom kinu Bačvice. Za glavnu nagradu "Udicu FMFS-a" natjecalo se 11 dugometražnih naslova snimljenih u produkciji mediteranskih zemalja, a pobjednika je svojim glasovima odabrala publika festivala, dodjelivši mu ocjenu 4.82 od maksimalno mogućih 5.00.

- Veoma sam počašćen nagradom publike za najbolji film, žao mi je što nisam mogao doći u Split jer sam zauzet pripremama za novi projekt. Jako mi je drago što je publika u Hrvatskoj shvatila što sam ovim filmom htio poručiti, možda je to iz razloga jer dijelimo sličnu povijest, nerazumijevanje prema drugima i strah od drugih - poručio je putem video poruke Libanonac Doueiri, koji je za "Uvredu" bio nominiran i za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Žiri u sastavu Tanja Mravak, Silva Ćapin i Petar Orešković pobjednikom u kategoriji "Ješke", u kojoj su se prikazivali kratkometražni hrvatski filmovi, najboljim je proglasila animirane "Bicikliste" Veljka Popovića.

Redatelju je pripala i novčana nagrada od 11 tisuća kuna koju je osigurala splitska tvrtka "Uje".

- Nagradu smo dodjelili filmu "Biciklisti" koji je tehnički, sadržajno, duhom i idejom potpuno zadovoljio formu kratkog filma, a pritom nas i vješto zaveo - stoji u obrazloženju odluke, dok je posebno priznanje stručnog žirija pripalo filmu "Marija" Juraja Primorca.

Publika FMFS-a najboljim filmom u kategoriji "Ješke" proglasila je "Siguran let" redatelja Alda Tardozzija, dok je u kategoriji srednjemetražnog hrvatskog filma najbolje ocjene dobio novi film redateljice Vlatke Vorkapić "Pusti Dobre, pusti".

Nakon proglašenja pobjednika po prvi put u Hrvatskoj prikazan je napeti danski triler "Krivnja" (The Guilty), kojeg je u ljetnom kinu Bačvice predstavio glavni glumac Jakob Cedergren. "Krivnja" je svoju svjetsku premijeru imala na Sundance Film Festivalu gdje je po glasovima publike izabrana za najbolji film, a istom nagradom je ovjenčana i u Rotterdamu.

Druženje uz filmove u ljetnom kinu Bačvice nastavlja se i nakon FMFS-a, prva prilika je već večeras kad će se prikazati zbog kiše odgođeni meksički film "Time share" redatelja Sebastiána Hofmanna, koji je na Sundanceu osvojio nagradu za najbolji scenarij.

.