Neli Ružić: Sjene budućnosti

U četvrtak, 10.11. 2016. u 19 h u Galeriji umjetnina Split otvara se  se samostalna izložba Neli Ružić pod nazivom Sjene budućnosti.

Izložba okuplja sedamnaest radova nastalih u posljednjih desetak godina. Nakon prošlogodišnjih izložbi pod nazivom Time lapsus u Salonu Galić u Splitu i Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu kojima se Ružić samostalno predstavila po prvi put nakon 1999. godine, ovo je prvi veliki izložbeni projekt ove splitske umjetnice. 
Sjene budućnosti objedinjuju raznovrsne radove u mediju videa, instalacije i objekata koji istražuju autoričin odnos prema osobnoj prošlosti, ali i kolektivnom pamćenju koje na svjesnoj ili ne/svjesnoj razini gradi naš današnji i budući identitet. S obzirom da je više od deset godina živjela i stvarala u Meksiku, iskustvo migracije, propitivanje slojevitosti različitih registara memorije i preklapanja osobnih identiteta s kolektivnim logičan je odabir tema kojima se umjetnica sustavno bavi.
Predstavljeni radovi iz ciklusa Strategije zaborava, 2005./6. na zanimljiv način premošćuju vremenske i zemljopisne udaljenosti. Izložbeni narativ određen je i činjenicom da je dio ovih radova ostao nepoznat hrvatskoj publici, pa je umjetnica prateći vlastite postupke i metode rekreirala djela koja su ostala pohranjena u Meksiku. Riječima umjetnice „Iskustva geografskih, povijesnih i osobnih diskontinuiteta odražavaju se u radovima na više načina: od odsutnosti do ponavljanja, tragova i novih ispisa (palimpsesta) do transformacija“. Izložba predstavlja i najnovije radove, primjerice Stolen Future, 2015. za koji je Ružić ove godine dobila drugu nagradu na devetom izdanju T-HT nagrade u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Video rad je nastao u sklopu projekta Motel Trogir, kada je Ružić izvela svjetlosnu intervenciju na bungalovima Vitićevog motela, problematizirajući sve prisutniju namjernu entropiju modernističke arhitekture. 
Kao poseban segment izložbe izdvaja se intervencija u javnom prostoru Bosanske ulice u Splitu. Riječ je o interpretaciji antologijske slike Ljube Babića Crne zastave, 1918. koja se nalazi u postavu Galerije umjetnina. 
Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (kustosica Sabina Salamon), u kojem će biti postavljena tijekom prosinca. 


Neli Ružić rođena je 1966. godine u Splitu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, te postdiplomski studij na Fakultetu umjetnosti, UAEM, Meksiko. Dobitnica je stipendije Conacyt, Meksiko (2012-2013.); stipendije Grada Splita (1996.), te stipendije ArtsLink (1996.) za rezidenciju u Headlands Center for the Arts, Sausalito, SAD. Do 1991.godine živi u Splitu i sudjeluje aktivno na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko, te se vraća u Hrvatsku 2012. godine. Od 1990. imala je niz samostalnih izložbi i sudjeluje na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2003. do 2012. predaje kao profesor na ENPEG (Escuela Nacional de Pintura, Escultura y Grabado, La Esmeralda) u Ciudad de Mexico i od 2003. do 2007. na Fakultetu Umjetnosti (Facultad de Artes), Universidad Autónoma de Estado de Morelos, Cuernavaca, te na ESAY, Escuela de Artes Yucatan, Mérida, Yucatan, Meksiko (2008.- 2009.) U Nacionalnom Centru za Umjetnost, (CENART, Ciudad de Mexico, Meksiko) predavala je Izborne predmete sa interdisciplinarnim usmjerenjem, između ostalih Arhiv i Dokumenti. Njeni su radovi dio Kolekcije suvremene umjetnosti Galerije Marino Cettina; Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona; Museo de mujeres, Meksiko, te su prikazivani u okviru TV serije Lucida, Latinoamerički video, Centro de Investigación en Artes Electrónicas de la Universidad Nacional de Tres de Febrero, Buenos Aires, Argentina. Trenutno je zaposlena u Školi za likovnu umjetnost u Splitu, u sklopu koje vodi i bogati program galerije pod nazivom Škola. 

Kustosica: Jasminka Babić