Od sutra će punih deset dana Split živjeti za film

Od ovog četvrtka do iduće subote Split postaje mjesto brojnih filmskih premijera, publiku 17. Festivala mediteranskog filma Split očekuje rekordnih 107 filmova iz 41 zemlje koji se će u šest različitih programa prikazivati na četiri lokacije. Svoje filmove osobno će publici uz domaće, predstaviti i inozemni redatelji: Omar Hilal (Egipat), Miguel Faus (Španjolska), Enrico Maria Artale (Italija), Julia Niemann i Daniel Hoesl (Austrija), Alexis Koukias (Grčka), Dragan Jovičević (Srbija), te Ardit Sadiku i Erenik Beqiri (Albanija).

FMFS se otvara 13. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice hrvatskom premijerom španjolskog filma "Tiha sluškinja", a prethodit će mu svjetska premijera novog kratkog filma redateljice Lane Barić "Sola" u kojem glume Marija Škaričić, Ivana Roščić, Snježana Sinovčić i Goran Marković.

Nakon osvajanja Zlatne palme kratki film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića svoju hrvatsku premijeru imat će 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice. Splitska publika prva u Hrvatskoj pogledat će i "Moj muž idiot" redatelja Luke Galešića, s Marinom Redžepović i Nikšom Butijerom u glavnim ulogama, ali i "More među nama" redatelja Luna Sevnika s Leonom Lučevim u naslovnoj ulozi.

U dugometražnim programima su filmovi koji su bili zapaženi ili dobili nagrade na najvažnijim smotrama na svijetu, od Cannesa i Berlina, do Sundancea i Venecije. Od novog filma s Isabelle Huppert, talijanskog kino hita godine, egipatskog i albanskog kandidata za Oscara, do potresnih dokumentaraca i komedija snimljenih po istinitom događaju.

Svoje treće open air kino, FMFS seli u susjedstvo spomenika Grguru Ninskom. Na zelenoj površini uz sjeverni ulaz u Dioklecijanovu palaču FMFS će postaviti privremeno "Kino Portaula", kako ovaj dio zovu stanovnici Geta, a besplatno će se prikazivati filmovi partnerskih festivala.

Posljednjih godina FMFS postaje sve poznatije okupljalište filmskih profesionalaca, ali i sve više ključno mjesto u obrazovanju i odgoju nove publike kroz brojna predavanja, masterclassove, radionice i izložbe koji se održavaju tijekom deset dana festivala. Poseban dio programa osmišljen je za najmlađe kako bi ih od rane dobi upoznali s kvalitetnom domaćom i europskom produkcijom.

Detalji o ulaznicama, projekcijama, zabavama, ali i brojnim besplatnim programima mogu se pronaći na www.fmfs.hr