“Osobni krajolici” Zorana Osrečaka u Fotoklubu Split

U ponedjeljak, 26. listopada u 19 sati u Galeriji fotografija Fotokluba Split otvara se izložba ''Osobni krajolici'' fotografa Zorana Osrečaka. Zoran Osrečak profesionalni je i umjetnički fotograf koji se fotografijom bavi od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu, odsjek fotografije, radi kao profesionalni fotograf i snimatelj (HRT, SUVAG, član sekcije snimatelja Društva filmskih radnika, u Ministarstvu Kulture kao jedan od petorice foto-dokumentarista mlade generacije službe za zaštitu spomenika kulture), a već dvadesetak godina radi kao novinar u raznim časopisima, dnevnim novinama i portalima vezano za razvoj digitalnih tehnologija u foto i video industriji, povijesti fotografije te fotografskim i snimateljskim savjetima. Godinama je angažiran na velikom broju predavanja o fotografiji i fotografskoj tehnici, a također djeluje i na edukaciji novih fotografskih naraštaja u Hrvatskoj.

Izložba ‘’Osobni krajolici’’ obuhvaća 28 crno-bijelih pejzaža kroz koje autor portretira ljepote Hrvatske. Kako u predgovoru izložbi ističe povjesničarka umjetnosti Ana Vukas – Izdvojene fotografije za splitsku izložbu pretaču se iz prostora nizine, vinograda, brega pa sve do visina Biokova da bi se na kraju sunovratile prema moru. Pejzaži bez boje ostavljaju tiho dostojanstvo za sobom. (…) Autor dopušta da autentičnost prostora govori za sebe, a promatrač samo treba doživjeti tu iskru koja je odaslana iz objektiva. Promatrajući pejzažne fotografije Zorana Osrečaka može se zaključiti da je riječ o strpljivom promatraču prirode, a taj promatrač precizno čeka trenutak u kojem će svjetlost ukazati na pravi put i trenutak da se stvori nenametljiva i nadasve iskrena atmosfera prirodnih ljepota domovine.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita, a možete je pogledati do 7. studenog.

Mole se posjetitelji da se pridržavaju epidemioloških uputa za vrijeme boravka u Galeriji.