Otkačena izložba plakata otkačenog naziva u Galeriji Škola!

U ponedjeljak 26.10.2020. u Galeriji Škola (Fausta Vrančića 15, pokraj Umjetničke škole) u 19.00h otvara se izložba plakata Saše Pocrnića „Ignoriraj! (ako možeš).

Saša je jedan od ikona i bitnih aktera underground, alternativne koncertne i klupske scene u Hrvatskoj, dizajnirajući vizualni identitet brojnih festivala poput xSTatic, PechaKucha, , Voi’sa, San sutipanske noći, Nema labavo, te klubova i klupskih večeri poput  Judino drvo, Golly&Bossy, Reform, st-riva, Klub Kocka, Kameleon.

Iz kataloga kustosice izložbe Nine Nemec:
Trideset i pet izloženih Pocrnićevih plakata na tri je galerijska zida međusobno grupirano po temama, a već je na prvi pogled jasno uočljiva distinkcija među projektima za koje su izvedeni. Tako se npr. čudnovate monokromatske ilustracije nastale za Golly&Bossy i postavljene na žarko žutu podlogu estetski bitno razlikuju od npr. serije plakata kreirane za klub Kameleon na kojima dizajner kao podlogu koristi zagasite fotografije motiva prirode u kombinaciji s kolažiranim animalnim motivima (ptica, riba, lisica, mačka) i ujednačenim strogim fontom. Jasna distinkcija u dizajnu vidljiva je i u vizualima nastalima za Reform koji posjeduju sasvim drugu estetiku proizašlu iz Pocrnićeve igre sa samim nazivom pa tako centralan motiv postaje  riječ pretvorena u ilustraciju u različitim varijacijama ovisno o konkretnom vizualu: na flayerima ona se nalazi na jednobojnoj pozadini dok je na plakatima dodatno istaknuta obrisima fotografija koje su postavljene u njenoj podlozi. Igra fontovima i koloritom temeljni je nositelj i plakata Voi’sa ili Pecha Kucha, dok na onima nastalim za st-rivu ponovno u prvom planu dominira animalna ilustracija (sova, jelen) na minimalno interveniranoj gotovo jednobojnoj podlozi.  

Korištenjem ekspresivne tipografije u kombinaciji sa smjelo odabranim koloritima neizostavnih snažnih kontrasta Pocrnić svojim vizualima daje karakterističnu upečatljivost i razlikovnost, pa tako neovisno kolažira li tipografiju elementima iz okoline, duplicira li i kolažira fotografije do neprepoznatljivosti i novih oblika ili koristi vektorske ilustracije kombinirane s rasterima, Pocrnić kao krajnji rezultat svoga rada gotovo uvijek ima precizno poslanu poruku koju oko teško zanemaruje.

Upravo ovo učinkovito korištenje vizualnih komunikacijskih kanala dokaz je dizajnerovog posjedovanja doze senzibiliteta i urođenog osjećaja za mjeru. Nimalo jednostavan zadatak efikasnog odašiljanja konciznog sadržaja Pocrnić kao da s lakoćom savladava oblikujući jedinstvene i prepoznatljive vizuale kojima je u proteklom desetljeću promovirana prvenstveno splitska, uglavnom klupska, alternativna i underground scena i njezini programi.

Izložbu je moguće pogledati svaki ponedjeljak i srijedu od 18h uz stručno vodstvo voditelja Galerije Škola Hrvoje Zuanića.

Svi posjetitelji izložbe su obavezni nositi zaštitne maske, te održavati propisanu distancu uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. 

Izložba ostaje otvorena do 18.11.2020.