Otvorenje izložbe Ida Blažičko i Alex Brajković: Stillness

U sklopu ciklusa izložbi mladih autora u Galeriji umjetnina splitskoj publici u subotu, 12. rujna u 19 h po prvi put samostalno se predstavljaju Ida Blažičko i Alex Brajković ambisoničnom site-specific svjetlosnom instalacijom pod nazivom Stillness.

Ida Blažičko jedna je od zanimljivijih kiparica mlađe generacije na hrvatskoj likovnoj sceni. Njezin prepoznatljiv rukopis pri oblikovanju perfektno dorađenih objekata, izraženo velikih dimenzija, inspiriran je prirodom i živim organizmima. Izložba u Galeriji umjetnina predstavlja logičan nastavak njezinih ranijih promišljanja. Ali, postoje određene novosti ili, bolje rečeno, snažnije su istaknute neke postavke što smo ih već mogli naslutiti na prethodno realiziranim izložbama. Ovoga puta, naime, multimedijalni aspekt znatno je istaknutiji nego ranije. Suradnja s multimedijalnim umjetnikom Alexom Brajkovićem rezultirala je elegantnim paučinasto krhkim strukturama, ovoga puta dodatno oplemenjenim specijalnom rasvjetom i glazbenom kompozicijom, koje je osmislio posebno za ovaj Idin rad. Dosadašnjim radom Ida Blažičko već je potvrdila zanimanje za komunikacijski potencijal svojih radova. Tako je i ovoga puta posjetitelj pozvan da direktno svojim kretanjem u prostoru utječe na nježno pretapanje svjetlosnih efekata i generativnu multikanalnu glazbenu kompoziciju Alexa Brajkovića. (Iz teksta Marije Stipišić Vuković)

Ida Blažičko diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. Na temu biomimetike doktorirala je 2016. pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Biomimetika u službi umjetnosti). Na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou 2012. doktorirala je s disertacijom na temu Sustainable Public Art: Re-creating Urban Environment te je na istoj akademiji gostujuća profesorica. U javnim prostorima realizirala je skulpture od čelika Vjetar (Šangaj, 2011.), Vjetar II (Hangzhou, 2012.) i Kakva tišina – u pećinu ponire zrika cikada (San Vito al Tagliamento, 2017.). 2018. skulptura Val uvrštena je u zbirku Fondacije Ado Furlan (Pordenone, Italija). Docentica je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, dopredsjednica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Alex Brajković je porečki multimedijalni umjetnik. Diplomirao je s pohvalom cum laude jazz bubanj na Konzervatoriju Arrigo Pedrollo u Vicenzi, Italija. Magistrirao je 2018. na Konzervatoriju u Amsterdamu, smjer Live-Electronics. Bavi se multi-instrumentalnim elektro-akustičnim solo performansima i multimedijalnim instalacijama u javnom prostoru. Član je raznih ansambala: Amsterdam Modern Orchestra (AM.OK), Ochre River (s Marcelom Wierckxom) i dua sa STEIMovim Frankom Baldéom (Studio Voor Electro-Instrumentale Muziek, Amsterdam, Nizozemska). S izraelskim dizajnerom zvuka Tomerom Baruchom stvara filmsku glazbu / multimedijalni performans (Metropolis Fritza Langa). Član je Hrvatske glazbene unije (HGU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Izložba je otvorena do 30. 9. 2020.

Više o izložbi na 
http://galum.hr/izlozbe/izlozba/1709/