Pegule otvorile 13. Pričigin

Pun amfiteatar Doma mladih potvrdio je da je danas Pričigin danas jedna od najmasovnije posjećenih priredbi u kulturalnom kalendaru Splita. Splitsku publiku, po dobrom starom običaju, na otvaranju su pozdravili direktor festivala prof. Petar Filipić i umjetnički direktor festivala Nebojša Lujanović.

Pravo osvježenje je bio sinoć gledati i slušati pravu žensku pričalačku snagu. Program je, po prvi puta ove godine, moderirala Vedrana Bibić koja je ugostila Stašu Aras, Luizu Bouharaoua, Moniku Herceg, Koranu Serdarević i Noru Verde. Hrvatske autorice su pričale o nesrećama i pegulama u programu pod nazivom Nesreća nikad ne dolazi sama (pravilo br.13)“.

U posljednjem jučerašnjem programu, glazbenik i frontmen Hladnog piva, Mile Kekin pričao je o svom životu i umjetničkom putu: kako je od lončarstva, preko raznošenja novina, škole stranih jezika, postao proslavljeni glazbenik. 

 

Večeras slavimo Svjetski dan pripovijedanja

 

Drugi dan festivala otvaraju splitski autori/ce  u 19:00 sati u amfiteatru Doma mladih pričama iz paraobavještajnog podzemlja pod nazivom „Mene ako se sete“. Program moderira Nebojša Lujanović, a pričaju: Boris Dežulović, Aleksandra Kardum, Edi Matić, Jurica Pavičić, Boris Rašeta i Ante Tomić.

Nakon MKC-a, festival se seli u kavanu hotela Bellvue, gdje se održava autorska večer jednog od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području - Korada Korlevića. Korado će u duhu ovogodišnjeg Svjetskog dana pripovijedanja pričati na temu (Zvjezdani) Mitovi i legende. Program moderira Renato Baretić.

Svjetski dan pripovijedanja globalna je proslava umjetnosti usmenog pripovijedanja. Slavi se svake godine na proljetnu ravnodnevnicu. Na Svjetski dan pripovijedanja ljudi diljem svijeta sudjeluju u pričanju i slušanju priča na raznim jezicima – što ovo čini istinski međunarodnim festivalom koji stvara nova prijateljstva i promovira pozitivno razumijevanje kultura diljem svijeta.

Važnost ovog događaja leži u tome što je to prva globalna proslava usmenog pripovijedanja, a cilj je privlačenje javne i medijske pozornosti na pripovijedanje kao umjetničke forme.

Svjetski dan pripovijedanja vuče korijenje iz nacionalnog dana pripovijedanja u Švedskoj od 1991. U to vrijeme u Švedskoj se 20. ožujka organizirao "Alla berättares dag" (Dan svih pripovjedača). Nakon toga, 1997. godine pripovjedači u Perthu u Australiji organiziraju petotjednu „Proslavu pripovijedanja“ ističući 20. ožujka kao Internacionalni dan oralnih pripovjedača. U isto vrijeme, u Meksiku i drugim latinoameričkim zemljama, 20. ožujka slavi se kao Nacionalni dan pripovjedača. Širenje ideje izvan nacionalnih granica počinje 2001. godine kada je osnovana skandinavska pripovjedačka web-mreža zvana „Ratatosk“ (Švedska, Norveška, Danska, Finska i Estonija). Konačno, 2003. g. ideja dolazi do Kanade i drugih zemalja i postaje međunarodno poznata kao Svjetski dan pripovijedanja.

Svake godine, sada već diljem svijeta, na svim kontinentima, pripovjedačke priredbe povezuje ista tema. Tako je za 2019. godinu predložena tema: Mitovi, legende i epovi.

 

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

_______________________________________________________________________

 

DRUGI DAN -program

 

19.00 - amfiteatar Doma mladih (MKC) program Splitski autori/ce pričaju: 'Mene ako se sete' (priče iz paraobavještajnog podzemlja)

Moderira: Nebojša Lujanović

Pričaju: Boris Dežulović, Aleksandra Kardum, Edi Matić, Jurica Pavičić, Boris Rašeta, Ante Tomić

 

21.00 - kavana hotela Bellevue: (Zvjezdani) Mitovi i legende (autorska večer)

Moderira: Renato Baretić

Priča: Korado Korlević