PHOTO TALK: Darko Škrobonja

U ponedjeljak, 28. siječnja 2019. u 19 sati u Salonu Galić, Marmontova 3, održat će se  25. Photo Talk, a gost je multimedjalni umjetnik Darko Škrobonja. Autor će govoriti o svom višegodišnjem projektu "dnevnik C-41" koji je trenutno izložen u Salonu Galić - od inicijalne motivacije, potrage za glavnom temom preko fotografskih tehnika koje su korištene da bi se cijeli projekt realizirao, do foto knjige koja je finalni rezultat cijelog procesa.
 
Iz predgovora:
Ciklus fotografija dnevnik C-41 nastao je na spontanim i besciljnim šetanjima autora po rutama čiji odabir je djelomično slučajan a djelomično proizlazi iz autorovog cjeloživotnog iskustva odrastanja u Splitu. Ta lutanja svoj smisao dobivaju kroz motive koji ih čine baš takvima kakva jesu, a koja autor bilježi u tehnici analogne fotografije u boji srednjeg formata. Te fotografije prikazuju grad oslobođen od kulisa i glamura, od lažne reprezentacije, te otkrivaju istovremeno lakoću i težinu života u njemu.
-Tonči Kranjčević Batalić
 
O autoru:
Darko Škrobonja rođen je 1986. godine u Splitu gdje 2005. godine završava II. jezičnu gimnaziju.
Godine 2010. završava školu filma u Kino klubu Split nakon čega upisuje Umjetničku akademiju u Splitu, smjer Film i video.
Godine 2012. odlazi u Njemačku u HBK Braunschweig kao Erasmus stipendist i uspješno polaže ljetni semestar u klasi prof. Corinne Schnitt i prof. Candice Breitz.
Godine 2013. postaje sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) Filma i videa, a godine 2016 završava diplomski studij Medijske umjetnosti na UMAS-u.
Tokom studija radio je kao snimatelj i direktor fotografije na snimanju mnogih studentskih te nekoliko profesionalnih projekata.
Kao student izlagao je na više grupnih izložbi u Hrvatskoj i Njemačkoj među kojima je i 38. Splitski salon sa radom „Baba“, 2015.
Godine 2015., pod mentorstvom prof. Mirka Pivčevića, imao je prvu samostalnu izložbu fotografija, “Nasip” u galeriji Bez Naziva. Iste godine imao je i drugu samostalnu izložbu, “Miro” u Galeriji umjetnina u Splitu u sklopu projekta Fast Forward.
Godine 2016. izlagao je seriju fotografija na grupnoj izložbi Almissa open art festivala u Omišu te radio na realizaciji i foto dokumentaciji projekta “DO IT” u Galeriji umjetnina u Splitu.
Godine 2017. imao je samostalnu izložbu, “Sade Sati” u salonu Galić u Splitu te izlagao u galeriji Greta u Zagrebu na grupnoj izložbi “Osmi dan”.
Godine 2018. imao je samostalnu izložbu u galeriji kluba Kocka u Splitu pod nazivom “Grad Križeva”.
Godine 2019. imao je samostalnu izložbu u salonu Galić u Splitu pod nazivnom “Dnevnik C-41". Na izložbi je prestavljena i istoimena umjetnička knjiga.
Autor je, kamerman i direktor fotografije za više kratkih igranih i dokumentarnih filmova.