PHOTO TALK: Stanko Karaman

U ponedjeljak, 28. 5. 2018. u 20:00 h (u Galeriji fotografije Fotokluba Split) održat će se 20. PHOTO TALK, a gost je naš poznati fotoreporter Stanko Karaman.

Tema 20. PHOTO TALKa je analogna fotografija i fotoreporterski posao, a predavanje prati Stankovu izložbu „U sjećanje mi došla Dalmacija“ koja je trenutno postavljena u Galeriji fotografije Fotokluba Split.

O autoru:
Stanko Karaman rođen je u Splitu 1943. godine gdje je završio osmogodišnju i srednju školu. U novinarstvu je od 1964. godine kada je kao član splitskog dopisništva novinske kuće Vjesnik surađivao sa Sportskim novostima, Vjesnikom, Arenom, Plavim vjesnikom. Zajedno s mlađim kolegama iz dopisništva pohađao je novinarsku školu pri Institutu za novinarstvo bivše države.

U Slobodnu Dalmaciju prelazi 1968. godine i ostaje joj vjeran do 2006. godine. Osam godina bio je voditelj njezine Foto službe i član Uređivačkog kolegija dnevnika. Na PEA 90 (Prvenstvu Europe u atletici u Splitu) vodio je Foto službu prvenstva.

Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama kada je nagrađivan i pohvaljivan, a na „Susretima solidarnosti“ novinskih kuća bivše države, u natjecanju najistaknutijih fotoreportera, njegovoj fotografiji „Pepeljuga iz Dicma“ pripala je druga nagrada (Priština 1978.) i treća nagrada za fotografiju „Na poslu“ (Donji Milanovac, 1984.).

Snimke Stanka Karamana iz Domovinskog rata pohranjene su u arhiv Ministarstva obrane RH i objevljene u prvoj monografiji o Domovinskom ratu „Hrvatska 1991. – fotografije“. U vrijeme najvećih uspjeha legendarnog Miše Mate Kovača izradio je fotografije za njegova prva dva albuma i četri singla. Njegove fotografije našle su se u mnogim monografijama: „Povijesne utakmice Hajduka“, „Hajduk Split 1911. -1981.“, „Od Staroga placa do vrha Europe“, Košarkaški klub Jugoplastika 1945 -1980.“, „Marko Polo Korčulanin“, „Trilogija Sveti Eustahije mučenik“...